Zanimljivosti i zabava

Najdužu noć obilježit će veliki astronomski događaj koji nije bio vidljiv 800 godina

Najdužu noć u godini uljepšat će astronomska pojava poravnjanje Jupitera i Saturna. To će se desiti 21. decembra, ove dvije planete će izgledati kao jedno, a pojava je poznata kao velika konjunkcija.

Pogled na blizinu ovih dviju planeta sa Zemlje astronomi zovu i Božićna zvijezda zbog vjerovanja da je biblijska priča o Betlehemskoj zvijezdi povezana s blizinom planeta. Međutim, prije dvije hiljade godina blizu su bili Venera i Jupiter, a ne Jupiter i Saturn kao što je to sluačaj 2020. godine.

Posljednji put dvije planete su bile blizu jedna druge 1623. godine, ali tada to nije bilo moguće vidjeti sa Zemlje. Pretpostavlja se da je bliskost dviju planeta posljednji put bilo moguće vidjeti golim okom 1226.

Iz NASA-e su napomenuli da će samo izgledati kao da su navedene planete blizu, ali da će u stvarnosti biti udaljene stotine miliona kilometara.

U noći solsticija, 21. decembra, položaj Mjeseca će biti viši, dok će Jupiter i Saturn biti bliži horizontu i na zapadnoj strani će izgledati kao velika zvijezda. Amaterskim teleskopom vjerovatno će biti moguće vidjeti obje planete, prenosi NBC News.

Izvor: Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button