SvijetU fokusu

Venecija pod vodom, sustav protupoplavnih brana zakazao (VIDEO)

Veneciju su u utorak pogodile poplave nakon što je sustav protupoplavnih barijera zakazao, pa su se najpoznatije gradske znamenitosti, uključujući Trg sv. Marka, našle pod vodom.

Gradonačelnik Luigi Brugnaro je na Twittru napisao da se Venecija priprema za porast razine vode od 145 cm i da je glavni gradski trg već poplavljen.

Također je kazao da sustav obrane protiv poplava, poznat kao MOSE (Modulo Sperimentale Elektromeccanico ili Eksperimentalni elektromehanički modul), nije u funkciji.

Možda će Vas zanimati i:

MOSE čije je stavljanje u funkciju bilo dugo odgađano, prvi put je upotrijebljen u listopadu i uspješno je obranio Veneciju od visoke plime i donijelo olakšanje gradu u laguni koji godinama trpi poplave.

Od nedjelje je dvaput obranio grad od visoke plime.

Mreža od 78 jarko žutih barijera koje čuvaju ulaz u ranjivu venecijansku lagunu inače se počinje podizati s morskog dna više od tri sata prije nego plima dosegne svoj maksimum. Za sada se ne zna zašto je sustav zakazao.

Zbog očekivanog velikog porasta razine vode od 135 cm u četvrtak i petak, Venecija bi mogla oglasiti crveni alarm, najveći stupanj uzbune.

Luca Zaia, predsjednik venecijanske regije, je rekao da bi šteta mogla doseći 500 milijuna eura.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button