Zašto je čaša vode odmah nakon buđenja najbolja stvar za tebe?

- in Zdravlje

Ispijanje čaše vode odmah nakon buđenja je praksa, koja potiče još iz drevne ajurvedske medicine. Ova terapija vodom je bila poznata kao „Usha Paana Chikitsa“ u Indiji ili, grubo prevedeno: „jutarnja terapija vodom“. Voda pročišćava cijeli organizam, naročito crijeva, pojačava apsorpciju hranjivih sastojaka hrane i pruža bezbroj zdravstvenih koristi.

Tokom 70-ih godina, dr Fereydoon Batmanghelidj je ponovo dokazao da voda prirodno može izliječiti brojne zdravstvene probleme, kao što su: visok krvni pritisak, artritis, astma, autoimuni poremećaji, dijabetes i migrene. Vjerovao je da, ako izbjegnemo nenamjernu dehidrataciju našeg organizma, možemo izbjeći sve zdravstvene probleme i nepotrebne procedure i lijekove.

Ovako izgleda terapija vodom:

Popij čašu vode čim se probudiš, na prazan stomak. Tek nakon 45 minuta možeš jesti i piti šta želiš. U toku dana, 30 minuta prije sljedećeg obroka popij čašu vode, i onda opet 2 sata nakon jela.

Foto: Shutterstock.com

Japansko medicinsko društvo tvrdi da, ako slijediš ovu metodu, možeš izbjeći zatvor i gastritične probleme već nakon 10 dana, a mjesec dana je potrebno da se visok krvni pritisak stabilizuje.

Važnost vode se ne smije zanemariti. Naše tijelo se uglavnom sastoji od vode i u svako doba mora biti hidrirano. Takođe, svi nutritijenti se u tijelu prenose u vodi. Otpadne tvari se izbacuju iz tijela putem vode. Voda aktivno utiče u mnogim hemijskim reakcijama, a služi i kao rastvarač za minerale, vitamine, glukozu i brojne druge supstance neophodne za tijelo.

Foto: Bellyblog.com

Voda pomaže u regulaciji tjelesne temperature i održavanju volumena krvi u tijelu. Balans elektrolita se takođe održava u tijelu uz pomoć vode. Voda čisti crijeva i pomaže probavnom traktu.

Brojne studije su potvrdile djelotvornost ove vodene terapije, a evo još nekoliko zanimljivih činjenica:

  • Naše tijelo dehidrira poslije noći i voda mu je neophodna da se poveća protok kiseonika i stvaranje novih krvnih i mišićnih ćelija
  • Voda vrši detoksikaciju bubrega i pojačava funkciju debelog crijeva
  • Ubrzava se metabolizam za nevjerovatnih 24% tokom 90 minuta
  • Poboljšava se izgled kože
  • Čaša vode ujutru sprečava zamor i promjene raspoloženja tokom dana
  • Pravilno hidriran, imuni sistem je otporniji, a limfni sistem funkcioniše savršeno, tako da se lako može boriti protiv infekcija i bolesti
  • Pomaže u varenju i sprečava zatvor
  • Ova navika će ti pomoći da manje jedeš tokom dana, jer će voda napuniti želudac

Nadamo se da ćeš već sutra ujutru popiti čašu vode na prazan stomak, jer mi sigurno hoćemo.