Zanimljivosti i zabava

Lamborghini Diablo slavi trideseti rođendan
Diablo se pojavio sada već davne 1990. godine, a ovaj model je važan jer je omogućio Lamborghiniju da uđe u 21. stoljeće. Također, Diablo je donio nekoliko noviteta, a uz to je i zacementirao dizajn koji se i danas koristi.

Možda će Vas zanimati i:

Prije nego je stigao na tržište, razvoj Diabla je trajao pet godina pod kodnim imenom Project 132. Prodavao se sa 5,7-litarskim V12 motorom koji je isporučivao 485 KS i 580 Nm obrtnog momenta. Bio je to najbrži produkcijski automobil na svijetu s maksimalnom brzinom od 325 km/h. Ipak, nedostajao mu je servo te elektronski pomoćni sistemi, ali je imao električne podizače prozora, kožom presvučenu unutrašnjost i klima uređaj.

Servo upravljač i elektronske pomoćne sisteme dobio je 1993. godine izlaskom modela Diablo VT.

Prvi Lamborginijev model s pogonom na sva četiri točka bio je LM002.

Lamborghini je 1995. godine predstavio Diablo SV s pogonom na dva točka, a isporučivao je 510 KS. Te godine je uveden i prvi serijski model “bez krova”, Diablo VT Roadster, koji je prošao blagi redizajn.

Era Diabla je završena 2000. godine, godinu nakon što je Lamborghini kupila Audi Grupa. Također, 1999. godine su predstavljene redizajnirane verzije modela Diablo SV, Diablo VT i Diablo VT Roadster. Posljednje verzije su razvijale 529 KS i 605 Nm obrtnog momenta. Tada je Lamborghini uveo i ABS sistem.

Diablo je 2001. godine zamijenio Murcielago koji je preuzeo elegantni dizajn, ali s utjecajem 21. stoljeća.

Izvor: Klix.ba


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button