Aleksandar Mastilović, međunarodni ekspert u oblasti telekomunikacija ove godine na BH Engineering Week-u

- in BHING, BiH, Tuzla, U fokusu

Aleksandar Mastilović je priznati međunarodni ekspert u oblasti telekomunikacija, sa iskustvom u oblasti tehnike, akademije i rada u vladinom sektoru.  Do avgusta 2020.godine radio je kao Pomoćnik direktora za telekomunikacije u Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH.

Dobitnik je prestižne stipendije EU Marie Curie za naučno-istraživački rad 2014.godine, gdje je na projektu FP7 ADVANTAGE radio na razvoju novih algoritama za upravljanjem pristupu prenosnim mediju u bežičnim komunikacijama za masovno povezivanje mašinskih komunikacija i senzora kao dio tima na Fakultetu tehničkih nauka na Univerzitetu u Novom Sadu (Srbija).

U 2015.godini dobio je nagradu od IEEE Communications Society kao jedan od 30 najuspješnih doktorskih studenata u oblasti telekomunikacija. Početkom 2017.godine postao je član upravnih tijela najveće svetske profesonalne organizacije IEEE – Instituta inženjera elektrotehnike i elektronike. Aktivno radi na razvoju svesti i edukaciji profesionalaca i šire populacije u vezi sa izgradnjom poverenja u nove tehnolije i bezbednosti elektronskih komunikacija.

Autor je 9 priznatih naučnih radova na međunarodnim konferencija i ko-autor knjige o sajber-bezbjednosti industrijskih IoT sistema izdavača IGI Global (SAD).

Aleksandar Mastilović nam je rekao zašto je bitno da se BH Engineering Week održi baš ove godine:

“Jako je važno da imamo priliku da bar jednom godišnje u vidu događaja, praktički prođemo najširi spektar tema, da u nekim od tih tema  BiH napravi iskorak i time popravi svoje unutrašnje prilike i naravno da poveća svoj rejting na globalnoj mapi tehnološkog, a posebno digitalnog svijeta u kojem danas živimo.”

O čemu će pričati u svom predavanju, Aleksandar Mastilović nam je rekao:

“Kroz predavanje o pametnim gradovima i s posebnim fokusom na pametnu mobilnost pokušat ćemo da napravimo jedan kratki pregled važnosti koncepta pametnog grada kao koncepta  urbanog življena u 21. vijeku koji treba da zadovolji sva očekivanja građana za kvalitetu življenja. Svaki grad koji ima više od 10 000 stanovnika, ljudi gube od jedan do tri sata dnevno u saobraćaju. Treba da vidimo kako to vrijeme možemo sačuvati, da osim radnog vremena, ostalo vrijeme možemo usmjeriti u neke svoje hobije, u boravak sa ljudima koji su nama važni, jer to je ono što čini suštinu 21. vijeka”. 

Preliminarni program možete pogledati OVDJE i odabrati temu za koju mislite da je savršena vas.

Registraciju za ovogodišnji BH ENGINEERING WEEK možete izvršiti klikom OVDJE.

Više informacija možete pronaći na WEBFACEBOOK, INSTAGRAM i LINKEDIN stranici BH ENGINEERING WEEK-a.

Kameleon i Zenski Banner1.fw

Facebook Comments