Obama, Bush i Clinton vakcinisat će se pred kamerama da dokažu sigurnost vakcine

- in COVID-19, Svijet, Zanimljivosti
obama

BIVŠI predsjednici Barack Obama, George W. Bush i Bill Clinton rekli su kako se dobrovoljno javljaju da prime vakcinu pred kamerama u svrhu promocije stjecanja povjerenja javnosti u sigurnost vakcinacije čim ga američka agencija za hranu i lijekove odobri, javlja CNN.

Tri bivša predsjednika smatraju da će javnim cijepljenjem poslati snažnu poruku

Tri bivša predsjednika smatraju kako će tom kampanjom poslati snažnu poruku građanima dok zdravstveni radnici nastoje uvjeriti javnost da se vakcinišu

Freddy Ford, šef Bushovog osoblja rekao je da se Bush javio doktoru Antonyju Fauciju, direktoru Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti te doktorici Deborah Birx, koordinatorici Bijele kuće za koronavirus da vidi kako bi mogao pomoći u promociji vakcine.

“Prije nekoliko tjedana predsjednik Bush rekao mi je da prenesem doktoru Fauciju i doktorici Birx kako on želi znati što može učiniti u cilju ohrabrivanja građana da se vakcinišu”, rekao je Ford.

“Vakcine moraju biti sigurne i najprije se vakcinišu prioritetne skupine”, rekao je Freddy Ford. “Predsjednik Bush će pričekati da na njega dođe red i rado će se vakcinisati pred kamerama”.

Clintonova tajnica za medije Angel Urena rekla je u srijedu da bi i njen šef bio voljan javno se vakcinisati.

“Predsjednik Clinton će se definitivno vakcinisati čim mu vakcina bude dostupna, ovisno o prioritetima koje će donijeti zdravstveni dužnosnici. I učinit će to javno ako će to pomoći”, rekla je Urena.

Obama: Potpuno vjerujem ljudima poput Antonyja Faucija

I Obama je danas u jednom intervjuu rekao ako doktor Fauci kaže da je vakcina sigurna, on mu vjeruje.

“Potpuno vjerujem ljudima poput Antonyja Faucija, kojeg poznajem i s kojim sam radio. Možda ću ga uzeti na televiziji ili ću se snimiti, kako bi ljudi znali da vjerujem ovoj nauci”, rekao je.

Porodica Bush se već i ranije udruživala s drugim predsjednicima kako bi promovirala neke ciljeve. Bushovi roditelji – bivši predsjednik George H. W. Bush i Barbara Bush putovali su komercijalnim letom nakon terorističkog napada 2001. kako bi promovisali sigurnost letenja. George H. W. Bush i Clinton su radili zajedno na prikupljanju sredstava za dobrotvorne svrhe, kao naprimjer za područja koja su razorena nakon uragana Katrina 2005. godine. I Obama sada nastoji iskoristiti svoj položaj kako bi sudjelovao u javnim kampanjama.

U kolumni Washington Posta pozvan je novoizabrani predsjednik Joe Biden, (78) i buduća potpredsjednica Kamala Harris, (56) da se vakcinišu u direktnom tv-prijenosu kako bi uvjerili skeptike u Sjedinjenim Državama, koji zbog brzine njegovog razvoja sumnjaju da  je pouzdano.

Izvor: Index.hr

Facebook Comments