KulturaLifestyleTuzla

Festival sevdalinke: Sinoć održan takmičarski dio (FOTO/VIDEO)
Dvanaesti po redu Festival sevdalinke sinoćnim takmičarskim programom opravdao je svoj epitet jednog od najvažnijih kulturno-umjetničkih događaja na našim prostorima.

Festival je otvoren u utorak, gdje je upriličeno međunarodno takmičenje harmonikaša. Nakon što je žiri odslušao 30 takmičara, prvo mjesto na ovom takmičenju, koje je imalo naziv “Sevdalinko harmonikom opjevana,” osvojio je Danilo Jovanović, koji je kao glavnu nagradu dobio novi model Guerrini harmonike.

Sinoćni program imao je takmičarski karakter u kojem je stručni žiri birao najbolju muziku, tekst, aranžman, kao i dobitnika glavne nagrade koja se dobija za najboljeg izvođača. U pitanju je plaketa Safet Isović, koja je zaštićena na Institutu za intelektualno vlasništvo i produkt je ovog festivala. Prošlogodišnji i prvi dobitnik plakete Safet Isović bio je Ringo Hamidović.

U sinoćnjem takmičarskom dijelu programa žiri je ocjenjivao 13 muzičkih izvedbi koje su komponovane u duhu sevdalinke.

Nagradu za najbolju muziku osvojio je Ljuba Kešelj, za pjesmu Ljepotica iz šehera. Kešelj je radio i aranžmane za ovu pjesmu. Tekst je napisao Demir Jetula, a izvođač je bio Ringo Hamidović.

Nagradu za najbolji tekst osvojio je Vlada Panović za pjesmu Sve su pjesme otpjevane. Panović je za ovu pjesmu također radio muziku i aranžmane, a izvođač je bio Jovan Mihaljica.

Dragan Divjak osvojio je nagradu za najbolji aranžman. U pitanju je pjesma Za ljubav ne trebaju oči. Izvođač pjesme koja je dobila nagradu u ovoj kategoriji bio je Ademir Ado Halilović, koji je za nju radio i muziku i tekst.

Glavnu nagradu, plaketu Safet Isović, za najboljeg izvođača osvojio je Jovan Mihaljica za pjesmu Sve su pjesme otpjevane. Vlada Panović je za ovu pjesmu pisao tekst, muziku i aranžmane.

 

Zbog trenutne epidemiološke situacije, ovogodišnji festival se organizuje bez prisustva publike.

Večeras je na festivalskom rasporedu revijalna večer, gdje se očekuje učešće mnogo renomiranih izvođača.

Festival sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“ jedini je festival posvećen sevdalinci u svijetu, koji ima društvenu, kulturno-historijsku misiju očuvanja i prepoznavanja kulturno-historijskog značaja sevdalinke za Bosnu i Hercegovinu, kao najznačajniju muzičku baštinu naših prostora.

Sinoćnji takmičarski dio programa možete pogledati OVDJE.

Kompetan program festivala možete vidjeti OVDJE.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button