Zanimljivosti i zabava

Od “slomljenog” srca se može umrijeti










Od “slomljenog srca” doista se može umrijeti- zaključak je to studije koju su nedavno proveli naučnici s danskog sveučilišta Aarhus University.

Možda će Vas zanimati i:

Studija, objavljena u časopisu Open Heart pokazuje da osobe koje su nedavno proživjele emocionalan šok uzrokovan gubitkom partnera imaju veće šanse za obolijevanje od srčanih bolesti koji u konačnici mogu dovesti do smrti. Naime, gubitak partnera može izazvati nepravilan rad srca koji može biti opasan po život, stoji u studiji.

Istraživanje o povezanosti gubitka bliske osobe i smrti provedeno je na gotovo milion ispitanika i razdoblju od 1995. do 2014. godine, a pokazalo se da su najugroženije osobe mlađe od 60 godina čiji su roditelji umrli iznenada. Oni, pokazuje studija, imaju čak 57 posto veći rizik od razvoja srčanih bolesti.

Rizik je najveći između 8. i 14. dana od gubitka voljene osobe, a nakon toga drastično se smanjuje. Godinu dana nakon gubitka rizik je jednak kao i kod ostatka populacije koja nije bila ožalošćena.

– Rizik od razvoja nepravilnog rada srca po prvi put bio je 41 posto viši kod onih koji su bili ožalošćeni nego kod onih koji nisu doživjeli takav gubitak, navodi se u studiji koja je provedena pod vodstvom Simona Graffa.

Gubitak partnera smatra se jednim od najstresnijih životnih događaja, a osim što može dovesti do problema sa srcem, slomljeno srce može uzrokovati i gubitak apetita, nesanicu, depresiju i brojne druge rizike koji ugrožavaju zdravlje.

(Avaz.ba)



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button