Nauka konačno ponudila odgovor na pitanje jesu li žene otpornije na koronavirus

- in Nauka

Iako se ranije špekulisalo u vezi toga, nauka možda napokon ima odgovor na to zašto su žene otpornije na COVID-19.

Najnoviji dokaz ponudio je naučnik s Univerziteta Illinois u SAD-u, Graziano Pinna.

On je svoje dokaze koji sugerišu da ženski reproduktivni hormoni možda igraju ulogu u spolnoj pristranosti koronavirusa, iznio u članku koji je nedavno objavljen u naučnom časopisu “Trends in Endocrinology & Metabolism”.

Podaci vezani za pandemiju pokazali su da težina simptoma bolesti COVID-19 i smrtnost nakon zaraze češće pogađaju muškarce od žena. Novi izvještaji pokazuju da ženski reproduktivni hormoni možda imaju zaštitnu ulogu.

Pinna je opisao neke od učinaka hormona estrogena i progesterona koji mogu spriječiti razvoj težih simptoma i rizik smrti od koronavirusa.

Ovaj naučnik nudi i primjere kako ti hormoni provode protuupalne radnje, preoblikuju kompetencije imunoloških stanica te stimuliraju veći nivo antitijela protiv virusa.

Pozivao je da se provedu klinička testiranja kako bi se istražilo mogu li ti hormoni biti od koristi i muškarcima te ženama u postmenopauzi.

Estrogen, progesteron i progesteronski metabolit alopregnanolon, zajedno igraju ključne uloge u posredovanju pri upalnim procesima.

Progesteron se veže i na niz drugih imunoloških stanica, uključujući i prirodne stanice ubice, makrofage i dendritske stanice. Veže se i na neimunološke stanice, uključujući epitelijalne i endotelijalne stanice koje se nalaze u dišnim putevima, gdje modulira stanične signale i aktivnosti na način koji ublažava infekciju, piše News Medical Life Science.

Estrogeni su isto tako potentni regulatori procesa u imunološkom sistemu, jer izražavaju protuupalne i neoruzaštitne efekte.

Opadanje nivoa estradiola za vrijeme menopauze pokazalo se da smanjuje i broj B i T stanica, dok istovremeno povećava proizvodnju protuupalnih citokina.

“Intrigantno je da su žene tokom menopauze pod povećanim rizikom od zaraze”, kaže Pinna.

Nadalje, estradiol uvodi i veći nivo antitijela te stanica uključenih u proizvodnju antitijela tokom reakcije na virusnu infekciju pa njegov smanjen nivo u tijelu, smanjuje i taj učinak, prenosi “Klix“.

Facebook Comments