BiH

Udruženja “Dženan Memić” i “Put pravde” traže ostavku Tegeltije i članova VSTV-a
Udruženja “Dženan Memić” i “Put pravde” koja se bore za istinu u slučajevima stradanja Dženana Memića i Davida Dragičevića uputila su zahtjev za ostavku predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milana Tegeltije i svih članova VSTV-a.

Okupljeni ispred zgrade VSTV-a u Sarajevu, predstavnici dva udruženja poručili su da se konačno mora stati ukraj kriminalu u pravosuđu Bosne i Hercegovine. Kako su istakli, VSTV mora garantovati nezavisnost pravosuđa u BiH, a trenutno je daleko od toga.

Možda će Vas zanimati i:

Njihov zahtjev za ostavku predsjednika i članova VSTV-a uslijedio je nakon objave spornog audiosnimka u kojem Tegeltija s drugom članicom VSTV-a Milijanom Buhom navodno dogovara imenovanje njene sestre za sutkinju u jednom od sudova.

Među okupljenima u Sarajevu danas je bio i otac stradalog Dženana Memića – Muriz Memić koji se već gotovo pet godina bori da istina o ubistvu njegovog sina izađe na vidjelo.

“Naši razlozi su više poznati cjelokupnoj javnosti BiH, a to su prije svega kriminal u pravosuđu koje je srozano na dno. Predsjedniku VSTV-a Milanu Tegeltiji nije prvi put da se ponaša kriminalno. Šta mi tu više imamo čekati. Naša dužnost kao građana jeste da ih spriječimo u njihovim kriminalnim djelima, jer ovo je prešlo svaku mjeru”, naglasio je Memić.

Janko Testen iz banjalučkog Udruženja građana “Put pravde” podsjetio je da i Sarajevo i Banja Luka već godinama muku muče kako bi dokazali ubistva Dženana i Davida, ali da ih zauzvrat predstavnici pravosuđa optužuju zbog njihove borbe.

“Umjesto da optužuju i hvataju lopove koji su zaštićeni od VSTV-a, policije i tužilaštava, oni optužuju nas. To je velika sramota za ovu našu zemlju. Pola Banje Luke i pola Sarajeva zna ko je ubio Dženana i Davida. Nije na nama da govorimo u javnosti ko je koga ubio, to oni moraju uraditi. Ovo se u nama kupi i moramo ovako reagovati”, rekao je Testen.

Predstavnici udruženja iz Sarajeva i Banje Luke istakli su kako je njihov zahtjev prilika članovima VSTV-a da svojom ostavkom dokažu da im “obraz nije đon”.

Izvor: Klix.baKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button