Djeca sa umjetničkim afinitetima od naredne godine mogu pohađati “Savremeno-umjetničku školu” u Tuzli

- in Tuzla

Osnivanje “Savremeno-umjetničke škole” u Tuzli pokrenuto je u namjeri da se ponudi jedan inovativan pristup obrazovanju djece i mladih.

Koncept škole zasniva se na poboljšanju kvalitete obrazovanja i odgoja djece i mladih u Bosni i Hercegovini kroz primjenu savremenih metoda učenja i praktikovanje specifičnih modela dramske pedagogije s učenikom u centru aktivnosti.

”Mi kao osnivači ”Savremeno – umjetničke škole” u Tuzli projekat smo započeli još prije dvije godine, a svečano otvaranje škole planirano je za mart 2021. godine, kada zapravo jedni od osnivača ove škole slave svoju godišnjicu. Tako da će svečano otvaranje biti sastavni dio obilježavanja sedamnaeste po redu godišjice ”Udruženja Mladi Tuzle”, ističe Adnan Mujkić, predsjednik Pozorišta mladih Tuzla.

Opće obrazovni predmeti školovanja su preuzeti po gimnazijalskom planu i programu. Učenici će  biti ravnopravni na eksternoj maturi i upisu bilo kojeg fakulteta ili usmjerenja. Stručno umjetnički predmeti su inovacija u Bosni i Hercegovini, kao takvi ne postoje ni u jednoj školi, kantonu, entitetu.

”Mi za prvu školsku 2021/22. godinu planiramo upisati samo dva odjeljenja jer je ovo vrlo specifičan pristup obrazovanju učenika koji podrazumijeva individualni rad, koji podrazumijeva umjetnost u funkciji, dakle kao metodu i kao sredstvo odgoja i obrazovanja. Tako da je to razlog zašto mi planiramo upisati samo dva odjeljenja.

Jedno odjeljenje bit će učenici koji će nositi zvanje ”izvedbeni animatori dramske umjetnosti i edukacije ” to je jedno umjetničko zanimanje koje koristi glumu, pozorište, film kao sredstvo izražavanja. Drugo odjeljenje će imati zvanje ‘omladinskog lidera’. To je dakle jedna vrsta omladinskog radnika, mlade osobe, srednjoškolca, organizatora različitih društveno korisnih akcija. Osnovni cilj i jednog i drugog smjera zapravo ide u smjeru da od srednjoškolaca stvorimo mlade ljude koji mogu kritički razmišljati, uočiti u svojoj zajednici potrebu da kroz svoj angažman neke stvari mijenjaju”, dodao je Mujkić.

Ovo je prvi primjer u Evropi da se osniva srednja škola koja će koristiti savremeni i originalni koncept kreativne dramske pedagogije u odgoju i obrazovanju.