Borbeni Zmajevi pobjedom protiv Latvije izborili Eurobasket!

- in BiH, Sport

Muška seniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine plasirala se po deseti put na Evropko prvenstvo koje će se održati 2022. godine. U drugom kvalifikacijskom susretu protiv selekcije Latvije, u dvorani hotela “Hills” na Ilidži, bh. košarkaši došli su do pobjede rezultatom 79:73.

U prvoj dionici nakon početnog vodstva Latvije, bh. košarkaši brzo prave preokret i nakon 10. minuta igre vode 20:17. Početak drugi period obilježila je neefikasnost s obje strane. Nervoza je izrazito bila prisutna. U 18. minuti minuti naši igrači vode 30:23. Latvijci mini-serijom dolaze na 28:30. Sa dvije trice bh. košarkaši dolaze na 38:28. Na odmor se odlazi 40:28 u korist bh. košarkaša.

Bosnićevi izabranici odlično igraju treći period, efikasnom igrom imaju 15 poena prednosti tokom ove četvrtine. Latvijci nisu imali rješenja za igru raspoloženih Zmajeva Nakon 30. minuta igre vodili smo 60:45. Na početku posljednje dionice Latvija pravi seriju 6-0, na koju bh. reprezentativci brzo imaju odgovor novim poenima. Nekoliko grešaka nas koštaju i Latvijci dolaze na -5, 69:64 u 37.minuti igre. Kada je najpotrebnije bh. košarkaši poboljšavaju igru u odbrani, igraju borbeno. Poentiraju kada je najpotrebnije i dolaze do pobjede koja nas vodi na Evropsko prvenstvo.

Kamenjaš i Atić sa po 19 poena bili su najefikasniji u bh. reprezentaciji, Roberson 12 i Sulejmanović 10 poena.. Kod Latvijaca Lomazs je ubacio 19, Meiers 15 i Skele 14 poena.

Izvor: tuzlapress

Facebook Comments