Ko ostane bez čula mirisa, ima antitijela na koronu, a evo kako stručnjaci komentarišu ovaj čest simptom

- in Zdravlje

Studija Vanderbilt univerzitetskog medicinskog centra u Njujorku pokazala je da četiri od pet osoba koje su prijavile gubitak sposobnosti prepoznavanja uobičajenih mirisa imaju antitijela na koronu.

Istraživanje je pokazalo da pacijenti sa koronom koji nisu imali problema sa gubitkom čula ukusa i mirisa.  Za razliku od uvreženog mišljenja, imali znatno težu kliničku sliku, zbog čega su neke priključivali na respirator!

Kada su u pitanju osobe koje su doživele gubitak čula ukusa i mirisa, a bile pozitivne na testu na antitijela. To ukazuje na blagu i zato neprepoznatu infekciju koronom, piše “Kurir“.

“U praksi se pokazalo da ljudi koji imaju probleme sa čulom mirisa i ukusa imaju lakše kliničke slike. Taj simptom se obično javlja kod mlađih osoba. Češći je problem sa mirisom, jer se čulo ukusa brže vraća. Imali smo i mlade ljude koji su nakon vraćanja čula ukusa i mirisa imali osjećaj smrada, a bilo je i pacijenata koji zbog toga uopšte nisu mogli ni da jedu. Međutim, to je prolazno, ali su potrebna ponekad dva-tri mjeseca da se pacijent u potpunosti oporavi”, rekla je za “Kurir” dr Galina Joković, specijalista ORL u KBC „Dragiša Mišović“, koja je u kovid sistemu.

Doktorica je objasnila da korona ulazi kroz nos i lijepi se na mirisni dio sluznice

“Virus naseli sluznicu nosa i krene da se razmnožava. Naučna istraživanja još nisu dala zvanično objašnjenje zašto se gubi miris. Moguće je da virus ima neke receptore koji se vežu baš za taj dio sluznice i uništava taj mirisni epitel. Takođe, moguće je da se virus veže za mirisne nerve i da tu mijenja njihovu funkciju”, istakla je i dodala da je zanimljivo da su naučna istraživanja pokazala, a bilo je takvih slučajeva i u praksi, da lakši pacijenti nakon bolesti mogu imati probleme sa gubitkom memorije i sa osjećajem konfuzuje.

Prof. dr Dušan Milisavljević, direktor niške ORL klinike rekao je za Kurir da mnoge virusne i bakterijske infekcije mogu da dovedu do gubitka čula mirisa:

“Međutim, neka istraživanja pokazuju da kod koronavirusa gubitak čula mirisa može trajati duže. Primijećeno je i da pacijenti prijavljuju i da, kada se čulo ukusa vrati, ne osjećaju dobro miris vanile, sirćeta, parfema… Da im mlijeko miriše na benzin… A kod čula ukusa da, ako jedu ljute papričice, imaju osjećaj da jedu nešto slatko. To znači da je došlo do patološki izmijenjenog čula mirisa i ukusa”.

DR Goran Stevanović: Gubitak mirisa najpouzdaniji pokazatelj

Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike KCS, ukazao je nedavno na to da je kovid 19 bolest koja ima slične simptome kao mnoge infekcije, a da je gubitak mirisa i ukusa jedan od najpouzdanijih pokazatelja

– Riječ je o bolesti koja ima slične simptome kao sve infekcije. Sem gubitka čula mirisa i ukusa, nema pouzdanih pokazatelja za oboljenje – rekao je Stevanović.

Facebook Comments