Musica salinea i Napretkov trio u utorak pred tuzlanskom publikom

- in Cooltura, Kultura, Tuzla

Hrvatsko kulturno društvo Napredak Glavna podružnica Tuzla i Franjevački samostan Tuzla organiziraju poseban koncert Seasons u utorak 24. studenog u 19. 00 sati u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla.

Ova glazbena noć bit će ujedno i virtualnog karaktera te će publika i u svojim domovima, ma gdje bili imati priliku uživati u prekrasnom koncertu. Riječ je o klasičnom klavirskom triu podružnice HKD Napredak iz Tuzle. Trio čine Alma Hodžić Pašić (klavir), Anamarija Marić (Violina) i Lidija Paulin (violončelo). Koncert pod nazivom Seasons njihov je premijerni nastup pred tuzlanskom publikom. Obzirom na postojeće higijensko-epidemiološke mjere ovaj će događaj biti online karaktera.

„Na repertoaru našeg koncerta publika će imati priliku  čuti djela Dvoržaka – Slavenski plesovi, Čajkovski – Valcer iz baleta  ”Uspavana ljepotica” zatim Oktobar i Novembar iz godišnjih doba te za kraj Astor Piazzolla – Godišnja doba Buenos Airesa. Naziv koncerta Seasons (Godišnja doba) je bio logičan izbor obzirom na program“, najavile su za Hrvatski glasnik Alma, Anamarija i Lidija.

Nakon ovog premijernog nastupa, Alma Lidija i Anamarija nastavljaju dalje  suradnju kao Napretkov trio. Svjesne su epidemiološke situacije, ali  priželjkuju koncerte i u drugim gradovima.

„Za svakog izvođača publika predstavlja sastavni dio koncerta, ali u današnjoj situaciji presretne smo što nam je pružena prilika svirati pa makar i virtualno“, kažu djevojke.

Sve tri su uz svoje instrumente od malih nogu te je glazba neizostavni dio njihovih života. Kažu da to nije zanimanje niti posao, to je jednostavno način i stil života.

„Zato, uz pažljiv i atraktivan odabir repertoara na koncertima klasične glazbe, uz pomoć medijske propagande, čestim nastupima,  dešava se određena vrsta odgajanja publike te samim tim se ona približava i ljudima kojima klasična glazba i nije tako bliska.“

Profesorica Anamarija Marić je dugogodišnja  članica  HKD Napredak Vitez i tijekom studija vila je Napretkova stipendistica. „Mnogo znači jednom umjetniku tolika vrsta podrške i potpore kao što daje Napredak, u promoviranju kulture i umjetnosti“, kaže Anamarija Marić.

Alma Hodžić-Pašić, profesorica klavira  svoju suradnju s HKD Napredak započela je nedavno. „Drago mi je da je HKD Napredak Tuzla prepoznao potencijal promoviranja klasične muzike te sam jako zahvalna na prilici koju su mi pružili. Smatram da je Napredak svijetla točka u našoj državi time što spaja ljude iz različitih dijelova BIH. Lidija je iz Banjaluke, Anamarija iz Viteza, a ja sam iz Tuzle, a zajedno sviramo u Napretkovom triu“, istaknula je Alma.

Profesorica Lidija Paulin po prvi put surađuje s HKD Napredak i ne krije zadovoljstvo zbog ovog novog i divnog prijateljstva. „Velika mi je čast što sam dio klavirskog trija HKD Napredak. Lijepo je spojiti dugogodišnje prijateljstvo sa Almom i Anom u ovaj jedan divni glazbeni projekt“, rekla je na kraju razgovora za Hrvatski glasnik Lidija Paulin.

Sretne su što u Tuzli imaju svoj prvi koncert i što je HKD Napredak iznjedrio ovakvu jednu ideju, da promovira klasičnu glazbu diljem Bosne i Hercegovine i virtualno. Veliku podršku u organizaciji koncerta pružio je Radio Kameleon koji će cijeli koncert snimati te prenositi uživo. Koncert Seasons publika će moći pratiti putem putem facebook stranica: Radio Kameleon, Hrvatskog kulturnog društva Napredak Glavna podružnica Tuzla i Franjevačkog samostana Tuzla.

Facebook Comments