Valter Tuzlanski

Papa Franjo: Sukob u Gazi pretvorio se u “terorizam”













Papa Franjo u srijedu se odvojeno sastao s rodbinom izraelskih  talaca koje drži Hamas i Palestincima čije su porodice u Gazi, i kazao da je sukob otišao dalje od rata i postao “terorizam”.

Obraćajući u nepripremljenom govoru u svojoj općoj audijenciji u srijedu na Trgu Svetog Petra ubrzo nakon ranih jutarnjih sastanaka u njegovoj rezidenciji, Franjo je rekao da je direktno čuo kako “obje strane pate” u sukobu.

– To je ono što ratovi čine. Ali ovdje smo otišli dalje od rata. Ovo nije rat. Ovo je terorizam – kazao je on.

Zamolio je za molitvu da obje strane “ne idu u strasti, koje na kraju sviju ubijaju”.

Obje grupe tokom dana su održale odvojene konferencije za novinare.

Sastanci i papini komentari uslijedili su nekoliko sati nakon što su se izraelska vlada i Hamas suglasili da ušutkaju oružje u Gazi na najmanje četiri dana, dopuste pomoć i oslobode najmanje 50 talaca koje su zarobili Hamasovi borci u zamjenu za najmanje 150 Palestinaca zatočenih u Izraelu.

Izrael je stavio Gazu pod opsadu i nemilosrdno ju je bombardovao od napada Hamasa 7. oktobra u kome je ubijeno 1.200 ljudi, većinom civila, sudeći po izraelskim podacima.

Otada je ubijeno više od 13.000 mještana Gaze, od kojih je oko 40 posto djece, tvrde medicinski zvaničnici na teritoriji pod vlašću Hamasa, u podacima koje Ujedinjene nacije smatraju pouzdanim, prenosi Reuters.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button