BiH

Dragan Bursać za Radio Kameleon: ” U Banjaluci je jedno zlo zamijenjeno drugim zlom”
Niz iznenađenja na izborima u BiH. HDZ gubi Ramu i Tomislavgrad, SDA Sarajevo, a Dodikova stranka Banju Luku! Najveća senzacija lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini pobjeda je kandidata Partije demokratskog progresa (PDP) Draška Stanivukovića za gradonačelnika Banje Luke.

Sagovornik Radio Kameleona je Dragan Bursać – profesor filozofije, kolumnista i novinar. Koji govori o postizbornom periodu i promjenama u cijeloj Bosni i Hercegovini.

1. Vaše mišljenje kada su u pitanju promjene na relaciji Sarajevo – Banja Luka nakon izbora?

-Da desile su se promjene i u Sarajevu i u Banjoj Luci, ja bih procijenio da to nije isto. U Sarajevu je pobjedila jedna građanska opcija doduše sa partijom desnog centra. Dok je u Banjoj Luci jedno zlo zamijenjeno drugim zlom. Tako je na vlast došao jedan populista neočetničkih shvatanja, mislim na Draška Stanivukovića, čovjeka koji ne priznaje genocid u Srebrenici, tako da taj segment u Banjaluci ne možemo poreditit sa Sarajevom.
Opet sa druge strane možemo reći da je došlo do promjena, ali kažem ne vidim da su to iste stvari.

2. Na osnovu čega se temelji jedan takav Vaš stav što se tiče Stanivukovića?

-Ja tog čovjeka ne znam lično, dakle govorim o onome gdje se fotografiše ispred četničke zastave i koji je u više emisija izjavio to što je izjavio. Njegova najbolja radna kolegica Jelena Trivić je osoba koja afirmativno govori o četnicima kao oslobodilačkom pokretu. On je upravo na toj retorici, na tim stvarima dobio izbore.

3. Ono što ste i Vi primjetili putem društvenih mreža i analiziranja jeste da javnost zapravo pozdravlja nove dužnosnike, kakav je Vaš komentar na takvu izbornu volju naroda?

-Uvijek je dobro da javnost podrži nove opcije, nova dešavanja, nove ljude. Bilo bi dobro da se javnost pored toga što podržava, da se informiše koga podržava, da ne bude razočarenje. Ja recimo upoznam pojedince, njihove ideološke stavove i pristupam jako, jako osjetljivo u tim stavovima da se ne bih razočarao u takve ljude i njihove postupke. Možda znam malo više o javnosti o pojedinim ljudima.

4. Kada su u pitanju postizborni procesi, smatrate li da bi možda u skorijoj budućnosti moglo doći do promjene etnonacionalističkih političkih struktura na prostoru BiH?

– Ne možemo govoriti u globalu, imate opštine, gradove i dijelove države gdje su te strukture odavno promijenjene. Imate opštine, gradove i dijelove države gdje te strukture nisu promijenjene i imate jednu miksanu situaciju. Ne možemo govoriti u globalu, hoće li u državi biti promijenjena situacija u dogledno vrijeme, jako sam skeptičan, ne vjerujem da će se to desiti. Volio bih da sam optimista, ali mislim da sam bolje obaviješteni realista, tako da što se tiče te ideološke strane to se neće desiti. Što se tiče neke ekonomske situacije mislim da će se to mnogo prije desiti, međutim moramo znati da je ideološki bunar onaj iz koga se crpi snaga za buduća politička djelovanja, a ne ekonomski.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button