Načelnik rekorder u BiH dobio je još jedan mandat

- in BiH, Izbori 2020

Tajib Muminović iz Teočaka na čelu ove općine nalazi se već 26 godina, a s obzirom da je u nedjelju dobio još jedan mandat, u svojoj karijeri upisat će tri decenije djelovanja na istoj poziciji.

Svih proteklih 26 godina Tajib Muminović iz Stranke demokratske akcije (SDA) nije znao za poraz, a i prije 15. novembra kada su se održavali lokalni izbori u Bosni i Hercegovini, izvjesno je bilo da će ostati na mjestu načelnika Teočaka sa još jednim mandatom.

Naime, on je bio jedini kandidat za ovu poziciju na minulim izborima, a prema posljednjem presjeku Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, Muminović je osvojio 2.061 glas.

Nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma 1994. godine u Teočaku je uspostavljena funkcija općinskog načelnika, na koju je izabran Muminović, što je bio njegov prvi, prijelazni mandat.

Na prvim zvaničnim lokalnim izborima u BiH 1998. godine Muminović je izabran za načelnika Teočaka, a na toj funkciji je i danas. Građani su mu, bez obzira na protukandidate, uvijek ukazivali povjerenje, a tako će biti i do 2024. godine.

U razgovoru za Klix.ba Muminović je kazao da nije iznenađenje što je i ove godine izabran za načelnika, upravo zbog činjenice da je bio jedini kandidat.

Kako navodi, raduje ga da je njegova SDA zadržala izborni rezultat kao i 2016. godine te će od ukupno 15 vijećnika u Općinskom vijeću Teočaka njima pripasti deset mjesta.

“To je dokaz rada u protekle četiri godine, ne samo načelnika već i Općinskog vijeća”, ističe Muminović

U naredne četiri godine, kako nam kaže, radit će na infrastrukturnim projektima, a u redu prioriteta naglašava stvaranje uslova za bolja ulaganja na području općine Teočak.

To se, prema njegovim riječima, posebno odnosi na državnu imovinu i zemljišta te objekte koji su u vlasništvu općine, a moguće ih je staviti na raspolaganje privrednim subjektima.

“To sve će biti posebno u svrhu zapošljavanja ljudi. To bi nam trebao biti prioritet u narednom periodu jer sve ostalo dobro funkcioniše, od putne infrastrukture, vodovoda i komunalnih usluga. U perspektivi nam ostaje rješavanje kanalizacione mreže, odnosno otpadnih voda koja u potpunosti nije završena u rubnim mjesnim zajednicama”, kaže Muminović.

Kao što smo i kazali, na poziciji prvog čovjeka općine nalazi se već 26 godina, a kako navodi najveću energiju mu daju njegovi sugrađani i birači sa kojima živi.

“Energiju mi daje i zajednički rad, ne samo sa ljudima u Općinskom vijeću, nego općenito oni sa kojima se svakodnevno susrećem. Sve lično doživljavam sa ljudima koji žive u istoj općini kao i ja, sjedinjeni smo skupa, vidim probleme građana i zajednički se trudimo da ih riješimo”, riječi su Muminovića.

Na kraju vrijedi kazati da će se u Općinskom vijeću Teočaka, pored SDA koja trenutno ima 68,96 posto od ukupnog izbornog rezultata, također naći još i Pokret demokratske akcije koji ima 15,1 posto, zatim Stranka penzionera/umirovljenika u BiH sa 6,38 posto te Socijaldemokratska partija BiH sa 4,36 posto.

 

Izvor: klix.ba