Sport

Ko i kada će izabrati novog selektora reprezentacije BiH?

Današnjom utakmicom završit će se mandat jednog od najneuspješnijih selektora u istoriji fudbalske reprezentacije BiH, Dušana Bajevića, a pred našom A selekcijom je ozbiljna restruktura, ne samo na igračkom planu, već i organizacijski, tehnički i stručno.

Javnost s nestrpljenjem očekuje promjene i imenovanje novog selektora, ali sve su prilike da će se na to pričekati, a znajući kampanjski rad većine struktura u našoj zemlji, ako se ne desi čudo na kojem svi moramo insistirati, na imenovanje ćemo čekati do posljednjeg trena i u kvalifikacije za Mundijal ući na ho-ruk, bez ikakvog plana i strategije kao i svaki put do sad, te se dvije godine kasnije hvatati za glavu i kukati kako se još jednom nismo nigdje plasirali.

Možda će Vas zanimati i:

Osnovni problem za brz korak naprijed, uz neznanje, ganjanje vlastitih interesa i sve ono što nas godinama prati, je kao i uvijek – birokratija. Naime, iz IO NFSBiH već ranije su stigle najave da nemaju namjeru birati selektora narednom sazivu IO, što se u jednom trenutku činilo i logičnim sve do informacija da bi izborna Skupština mogla biti održana krajem februara ili početkom marta.

To bi značilo da se trenutna garnitura neće upuštati u izbor novog selektora i da će se čekati izbor novog IO koji će se, dakle desiti na Skupštini NFSBiH tek krajem februara ili početkom marta 2021. godine, znači netom pred početak kvalifikacija. Novi IO u tom slučaju imaće tek par dana ili u najboljem slučaju par sedmice da odabere novog selektora koji će nas povesti putevima slave. Da stvar bude tužnija, vrlo realna mogućnost je da novi saziv IO ne bude mnogo drugačiji od trenutnog, ali to trenutni IO neće spriječiti da ne pomaknu prstom do februarske Skupštine.

Vremenske odrednice u izbornom procesu su slijedeće. U RS na nivou područnih saveza on je završen dok u Federaciji nije ni počeo, pa će izbori za fudbalske vlade kantona biti kompletirani do 20. decembra. Nakon toga naravno idu praznici. Po okončanju izbornog procesa u kantonima, održaće se Skupština Federalnog saveza, nakon nje mora proći mjesec dana do Skupštine FSBiH što znači da će vjerovatno krajem februara ili početkom marta biti održana Skupština krovnog saveza na kojoj će svaki kanton delegirati dva člana od kojih će jedan ući u Izvršni odbor. Tek tada, formiraće se Izvršni odbor NFSBiH koji će imati mandat da odabere selektora.

I onda kreću peripetije. Do sada je selektora navodno predlagala stručna komisija, ali je jedan od članova, Zvjezdan Misimović u svom medijskom istupu jučer objasnio da je stručna komisija zapravo bila samo paravan i da se u biti ništa nisu ni pitali. Pohvalno je od Zvjezdana što se konačno oglasio, ali zašto je Misimović čekao nekoliko godina, da nas informiše o svom statusu kako sam kaže ikebane, ostaje nejasno. Međutim, jasno je da će se procedura izbora selektora morati promijeniti, jer je uloga stručne komisije Misimovićevim medijskim istupom potpuno devalvirana.

Nova procedura, a procedure su uža specijalnost fudbalske vlade, trebala bi onemogućiti da se ponovi situacija da jedan od onih koji je trebao predlagati selektora nakon dva ciklusa tvrdi da ga niko ništa ne pita i da predsjednik saveza samovoljno donosi odluke.

Izvor: sportsport.baKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button