BiHVijesti

Broj ilegalnih migranata na balkanskoj ruti više nego udvostručenBroj migranata koji protivzakonito prelaze kopnenu granicu EU preko zapadnog Balkana više je nego udvostručen u prvih deset mjeseci ove godine u odnosu na isti period 2019, navodi se u izvještaju Evropske agencije za zaštitu granica.

U izvještaju se ističe da je u oktobru registrovano gotovo 3.500 ilegalnih prelazaka granice na balkanskoj ruti, te da je taj broj za više od jedne trećine veći u odnosu na septembar.

Više od polovine ilegalnih migranata u regionu ove godine su državljani Sirije, dok jednu četvrtinu čine državljani Afganistana, navodi se na zvaničnoj internet stranici Fronteksa.

Prema podacima Agencije, ukupan broj migranata koji ilegalno prelaze spoljne granice EU smanjen je za 21 odsto, na 87.500, zahvaljujući manjem broju onih koji dolaze u područje istočnog i zapadnog Sredozemlja.

Kada je riječ o centralnom Sredozemlju, broj migranata koji ilegalno prelaze granicu smanjen je za 29 odsto u prvih deset mjeseci 2020. u odnosu na isti period prošle godine.

U izvještaju se navodi i situacija u Zapadnoj Africi, odakle je više od 5.300 migranata ilegalno došlo do španskih Kanarskih ostrva u oktobru, a ukupan broj onih koji su protivzakonito prešli granicu ove godine dostigao je 11.400, većina od početka avgusta.

Izvor: nezavisne.comKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button