Svijet

Koja je mračna strana snimanja selfija sa djecom

Prema Europolu, većinu fotografija zlostavljanja djece koje danas kruže internetom, prvo su stvorila djeca, čak ni ne pomišljajući da bi te fotografije mogle jednog dana izmaći njihovoj kontroli. I čini se da se toj opasnosti ne nazire kraj.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad djecom obilježava se danas (18. novembra) i tom prilikom generalna sekretarka Vijeća Evrope Marija Pejčinović Burić pozvala je na veću zaštitu djece i njihovih prava.

Možda će Vas zanimati i:

Navela je da sve više ljudi snima selfije i to veoma često sa djecom i tinejdžerima. Nažalost, postoji i mračna strana tog trenda, a to je širenje vlastitih slika i videozapisa seksualne prirode.

Prema Europolu, većinu slika zlostavljanja djece koje danas kruže internetom, prvo su stvorila djeca, čak ni ne pomišljajući da bi te slike mogle jednog dana izmaći njihovoj kontroli. I čini se da se toj opasnosti ne nazire kraj.

Generalna sekretarka Vijeća Evrope je mišljenja da djeca slabo poznaju rizike kojima se izlažu.

“Opasnost je stvarna i treba je riješiti. Odbor stranaka Konvencije Vijeća Evrope o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja radi na sveobuhvatnim preporukama za rješavanje složenih izazova kao što su seksualne slike i ili videozapisi koje su djeca sama napravila” izjavila je generalna sekretarka Vijeća Evrope.

Ova istraživanja se temelje na podacima na razini cijele Evrope, uz pomoć nevladinih organizacija i djece koja su pružila potrebne informacije.

Izvor: Fokus.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button