Šta čitati u novembru: Lista naslova koji vas neće razočarati

- in Zabava

Postoje knjige kojima se uvijek vraćamo, kao i one za koje smatramo da bi ih svatko barem jednom u životu trebao pročitati.

Šta vas prvo asocira na novembar?  Možda su u pitanju hladni dani, toplo ćebe, vreo čaj… Ili možda sve to uz dobru knjigu?

Ako se pitate šta da čitate ovog novembra, onda vam donosimo top listu…

1.Četrdeset pravila ljubavi

U ovome lirskom, maštovitom romanu, Elif Shafak razmatra dvije usporedne priče – jednu savremenu i drugu smještenu u trinaesto stoljeće, kad je sufijski pjesnik i mistik Rumi susreo svog duhovnog mentora, derviša lutalicu poznatog kao Šems iz Tabriza. Obje priče zajedno utjelovljuju Rumijevu bezvremenu poruku ljubavi.
Američka kućanica Ella Rubinstein ima četrdeset godina i u nesretnom je braku kad prihvaća posao recenzentice jednog književnog agenta. Njezin je prvi zadatak pročitati i izvijestiti o romanu naslovljenom Slatko bogohulje, kojeg je napisao muškarac po imenu Aziz Z. Zahara. Zaharin roman, ispričan u mnogo različitih glasova, priča o Šemsovoj potrazi za Rumijem i ulozi derviša u preobrazbi uspješnog, ali nesretnog svećenika u predanog mistika, strastvenog pjesnika i zagovornika ljubavi.
Kako mogu dobro voljeti? S Četrdeset pravila ljubavi, možeš izliti svoje srce, osloboditi se mjesta na kojima si zapeo, tajanstveno se zaljubiti i pronaći duboku radost slobode…

2.Hiljadu sjajnih sunaca

Hiljadu sjajnih sunaca je nezaboravan portret jedne ranjene zemlje i duboko potresna priča o porodici i prijateljstvu.
To je zanimljiva i moćna priča koja para srce, priča o jednom vremenu koje ne prašta, o jednom neobičnom prijateljstvu i jednoj neuništivoj ljubavi.

Marijam je tek petnaest godina kada je šalju u Kabul da se uda za nesrećnog i ogorčenog Rašida, trideset godina starijeg od nje. Gotovo dvije decenije kasnije, u zemlji koja ubrzano tone u propast, tragedija pogađa petnaestogodišnju Lejlu, koja mora da napusti svoj dom i stupi u Marijamino nesrećno domaćinstvo. Lejla i Marijam naći će utjehu jedna u drugoj, njihovo prijateljstvo postaće veza snažna kao veza dvije sestre, neraskidiva kao veza majke i kćerke.

3. Lovac na zmajeve

Lovac na zmajeve je nevjerovatno emotivna priča o ljubavi i prijateljstvu smještena u Afganistan za vrijeme okrutnog talibanskog režima. Paralelno uz priču o dječačkom prijateljstvu koje razaraju strah, ljubomora i okrutnost, teče priča o modernom Afganistanu, nevjerovatno nesretnoj zemlji koju je načela sovjetska okupacija a potom dokrajčio talibanski režim.

Ovo je jedna od onih nezaboravnih priča koje uz čitaoca ostaju godinama. Sve velike teme književnosti i života utkane su u ovaj izuzetni roman: ljubav, čast, krivica, strah, iskupljenje.

4. Alef

Svaki je trenutak novi početak, kao trenutak kada je junak ovog romana upoznao Turkinju Hilal u dalekom Sibiru, na svom duhovnom hodočašću.

Dođe vrijeme kad osjetimo potrebu da preispitamo kako provodimo život, da vidimo da li smo tamo gdje bismo htjeli da budemo i da li radimo ono što bismo željeli da radimo.

Koeljov Alef poziva nas da preduzmemo prvi korak.
Neke knjige se čitaju, Alef se živi.

5. Male žene

Generacije čitatelja već su se zaljubile u sestre Merch, junakinje najpoznatijeg romana američke književnice Louise May Alcott. U ovoj spektakularnoj noveli, buduća autorica u nastajanju Jo, tragično krhka Beth, prekrasna Meg, romantična, a ujedno i razmažena Amy, i njihova majka koja se neumorno trudi da ih pouči istinskoj životnoj mudrosti, ujedinjuju se u svojim naporima da prežive u Novoj Engleskoj tokom Civilnog Rata.

Nije teško primijetiti da je autorica inspiraciju za Male Žene pronašla upravo u vlastitom iskustvu. Dok je njezin otac, slobodni mislilac, reformator i borac protiv ropstva Bronson Alcott provodio vrijeme s eminentnim muškim autorima svog vremena, Emersonom, Thoreauom i Hawthornneom, Luisa se morala brinuti za sebe i istovremeno odgajati svoje sestre i obavljati ženske poslove, uključujući šivanje, pranje odjeće, i uz to biti služavka ukućanima…