Covid-19Svijet

Bogate države naručile 82 posto zaliha Pfizerove vakcine

Pfizer je već prodao 82 posto zaliha vakcina nekim od najbogatijih zemalja na svijetu, što je izazvalo zabrinutost da neće biti dovoljno doza i za ljude iz siromašnijih država.

Farmaceutski gigant Pfizer i njegov njemački partner BioNTech namjeravaju proizvesti ukupno 1,3 milijarde doza tokom 2021. godine, no veliki dio vakcina su već unaprijed naručile Velika Britanija, Japan, SAD i Evropska unija. Te države, koje su kupile stotine miliona doza, predstavljaju samo 14 posto globalne populacije.

Možda će Vas zanimati i:

Sjedinjene Američke Države će dobiti 600 miliona doza, Velika Britanija 40 miliona doza, dok su Japan i EU osigurali 120 miliona, odnosno 300 miliona vakcina.

Analizu prodaje je provela grupa za zdravstvenu i socijalnu pravdu sa sjedištem u Velikoj Britaniji Global Justice Now koja je upozorila da nedostatak jednakog pristupa vakcinama Pfizer ugrožava mnoge živote širom svijeta.

Odvojeno istraživanje koje je provela fondacija Bill & Melinda Gates pokazuje da bi pravična distribucija vakcina protiv koronavirusa globalno spriječila 61 posto smrtnih slučajeva, a ukoliko se doze prvo podijele među bogatim zemljama, broj smrtnih slučajeva bi bio smanjen samo za 33 posto.

Politička menadžerica u Global Justice Now Heidi Chow kaže da je vakcina ove dvije kompanije dobra vijest za samo mali dio čovječanstva.

“Moramo pokrenuti monopol nad ovom vakcinom kako bi je pravilo više proizvođača. Ukoliko ne bi željeli podijeliti svoj patent, onda bi se desila vještački indukovana oskudica koja je sada potpuno neprihvatljiva”, rekla je ona za Independent.

Izvor: Klix.baKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button