Kultura

Predstava “Rod i dom” u svim gradovima i općinama Tuzlanskog kantona

Ulaz besplatan










Tokom juna, pozorišni komad “Rod i dom” autora Safeta Sijarića, dramatiziran od strane Hasana Džafića i režiran od strane Vlade Keroševića, će biti izveden pred publikom u šest gradova/općina Tuzlanskog kantona.

Turneja se organizuje pod pokroviteljstvom Premijera i Vlade TK u svim gradovima i općinama Tuzlanskog kantona, a ulaz na predstavu je besplatan. Prvi dio turneje će se održati od 19. do 27. juna 2023. godine prema sljedećem rasporedu:

  • Ponedjeljak, 19.06.2023. – BKC Gračanica
  • Utorak, 20.06.2023. – Centar za kulturu Banovići
  • Srijeda, 21.06.2023. – BKC “Alija Izetbegović” Kalesija
  • Četvrtak, 22.06.2023. – BKC Živinice
  • Subota, 24.06.2023. – Čelić
  • Utorak, 27.06.2023. – BKC TK Tuzla

“Rod i dom” je drama Safeta Sijarića, adaptirana od strane Hasana Džafića, koja kroz humoristične situacije, običaje i tradiciju prikazuje tragičnu ljubav Arslana Šipovčanina, kojeg tumači Irfan Kasumović, prema Saniji, ženi njegovog brata.Ova monodrama istražuje metafiziku i identitet čovjeka, smještena u kontekst čovjeka iz Sandžaka.

Možda će Vas zanimati i:

Predstava je izvedena 78 puta u više od 30 gradova u Bosni i Hercegovini, Luksemburgu, Sloveniji, Njemačkoj, Crnoj Gori i Švedskoj. Također je bila prikazana na Festivalu BH drame u Zenici, Festivalu monodrame mladog glumca u Banja Luci i TIFBU festivalu u Bugojnu.

Osvojila je nagradu za najbolju monodramu na XX Teatar Festu u Banja Luci i također je dobila nagradu na međunarodnom festivalu u Bugojnu TIFBU 2017. Također je bila dio takmičarskog programa međunarodnog festivala malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu 2018. godine.

Irfan Kasumović je diplomirao na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli 2006. godine, pod mentorstvom Vlade Keroševića, a magistrirao je na istoj akademiji 2016. godine. Učestvovao je u više od četrdeset predstava, glumio je u mnogim dugometražnim i kratkometražnim filmovima, te je bio angažovan na projektima radio i TV stanica u Bosni i Hercegovini. Također je nastupao u nekoliko predstava koje su osvojile nagrade na renomiranim međunarodnim pozorišnim festivalima, te je dobio individualne nagrade za glumu na nekoliko pozorišnih festivala. Trenutno je zaposlen kao docent na Akademiji dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli, gdje predaje užu umjetničku oblast Gluma.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button