Aleksandar-Saša Mihajlović iz Tuzle vlasnik preko 800 različitih pivskih ambalaža

- in društvo, Muške stvari, Tuzla

Hobi je aktivnost koju radimo iz ličnog zadovoljstva, a ne zbog novčanih nagrada i on nam pruža brojne pogodnosti kao što su smanjenje stresa, poboljšanje osobnih vještina, pa čak i dodatnu zaradu. Neki od poznatijih hobija su skupljanje stripova, gramofonskih ploča, poštanskih markica, starog novca, sličica i još mnogo.

Međutim Aleksandar-Saša Mihajlović iz Tuzle ima malo drugačiji hobi, Saša se već duže od 5 godina bavi skupljanjem pivskih ambalaža i u tom period ih je skupio preko 800. Također uspješno vodi instagram stranicu “The Beersment Collector” preko koje upoznaje ljude koji imaju isti hobi kao on, razmjenjuje iskustva i objavljuje fotografije svoje kolekcije.

Kako si došao na ideju za Beersment?

Prvobitna ideja i plan je bio da probam, odnosno degustiram što više različitih piva, ne planirajući da ih skupljam. S vremenom se javila ideja da ipak počnem formirati kolekciju, pored toga sam napravio instagram stranicu na kojoj objavljujem fotografije svakog piva koje skupim.

Odakle ime Beersment?

Kada sam obezbjedio prostor za čuvanje i širenje kolekcije naravno trebao sam smisliti neko ime. Pošto se prostor za druženje i sama kolekcija nalaze u podrumu, prijatelj i ja smo došli na ideju da damo ime Beersment kao neku izvedenicu od riječi beer(pivo) i basement(podrum). Također i instagram stranica nosi ime “The Beersment Collector”.

Koliko piva trenutno imaš?

Trenutna cifra se kreće oko 900, ali nisu sve različite pive, nego recimo od nekog brenda u kolekciji se nalazi više različitih ambalaža koje su se s vremenom pojavljivale u prodaji.

Koja je bila najbolja po tvom mišljenju?

Teško je reći koja je baš najbolja, pojavljivanjem Craft piva na našim prostorima konkurecija se pojačala i mnogo kvalitetnije, ukusnije i bolje su od standardnih komercijalnih piva.

Koje ti je najdraže pivo?

Najdraže su mi neke sa egzotičnih lokacija koje i nisu pristupačne na našim prostorima i naravno što bolja i zanimljivija ambalaža to mi je draže.

 Kada si počeo skupljati pivo i kako dolaziš do piva?

Ovim hobijem sam se počeo baviti prije nekih 5 godina i ne razmišljajuci da ce se to toliko proširiti. Pošto sam već odavno nabavio gotovo sve pive koje su se mogle nabaviti u našoj drzavi, putovanja su najčešći način za nabavljanje novih. Bilo koji izlet i odlazak u neku drugu državu u prvom planu je nabavljanje novih piva. Naravno pored toga, prijatelji, pa čak i poznanici su u velikom doprinjeli širenju moje kolekcije. Također i svako njihovo putovanje obilježi kupovinu nekog novog piva za moju kolekciju. Naravno bilo je tu i nekih poklona od samih proizvođača piva, koji mi pošalju da degustiram i koje naravno objavim na instagramu.

Planiraš li nastaviti skupljati pivske ambalaže?

Naravno, planiram i dalje širiti kolekciju koliko god to budem mogao, planiram i dalje voditi instagram stranicu gdje cu objavljivati nove članove kolekcije i gdje ću se upoznavati sa ljudima iz cijelog svijeta koji imaju isti hobi kao i ja.

Koje je najvrijednije pivo koje imaš?

Smatram da bar u mojoj kolekciji najvrijednije su one koje su najstarije i najrijeđe, pa i neke koje se vise i ne proizvode. Imam više takvih uzoraka koje smatram najvrijednijim, ali mislim da najvrijednije ne nose tu titulu po visini cijene.

Podržavaš li više strane ili domaće proizvođače piva?

Naravno kao i svako što bi trebao, podržavam domaće proizvođače. Iako nemamo veliki broj domaćih piva u ponudi, važnu ulogu zauzimaju već pomenute Craft pive kojih je sve više u našoj zemlji i čiji proizvođači se bore za svoje mjesto na tržištu. Mislim da takvim malim firmama treba dati posebnu podršku.

Kada možemo očekivati izložbu tvoje kolekcije?

Iskren da budem  nisam o tome baš puno razmišljao. Dosta prijatelja je nekoliko puta dolazilo da pogleda kolekciju i naravno da popiju pivo. Nije isključeno, da se možda jednog dana desi i neka javna izložba.

Sašinu kolekciju možete pogledati na njegovoj instagram stranici klikom OVDJE.

Pogledajte dio Sašine kolekcije: