BiH

Na današnji dan prije 27 godina srušen je Stari most (VIDEO)Dan ranije, 8. novembra 1993., HVO je započeo s kampanjom rušenja Starog mosta ispaljujući na desetine projektila u luk i kule mosta, što je okončano 9. novembra njegovim konačnim rušenjem.

Za sve Mostarce, prije i nakon rata, Stari most nije predstavljao samo građevinu preko koje se lakše prelazilo, već i mjesto susreta te turistički biser Hercegovine, ali i cijele države.

Za rušenje mosta odgovornim se smatra Slobodan Praljak, bivši general HVO-a koji je popio otrov u haškoj sudnici 2017. godine i tako okončao život.

Kao i svih ranijih godina, najtužniji dan u historiji Mostara bit će obilježen danas, malo poslije 10 sati, skokom bez aplauza i bacanjem cvijeća u rijeku.
“Od svega što je čovjek do sada izgradio ništa nije vrijednije od mostova. Osim što spajaju obale i ljude, oni stvaraju trajna prijateljstva i ljubav među ljudima, povjerenje i želju da se živi zajedno. Mostovi nisu živa bića i ne govore, ali ipak imaju svoju dušu. Njihova duša živi sve dok se preko njih može preći.” –  Ivo Andrić.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button