Tuzlanski kanton

Dom zdravlja u Tuzli bez mamografa , Kasumović pisao ambasadoricama Austrije i Njemačke

Svojevremeno je vijećnik u Gradskom vijeću Tuzla Elvir Kasumović (SBB) na društvenim mrežama napisao “Popravite mamograf”. Naime, prijeko potreban uređaj je duži vremenski period van funkcije u Domu zdravlja Tuzla, a pacijenti se na snimanje šalju u privatne zdravstvene ustanove.

Njegova poruka je imala odjeka. Oglasili su se i drugi gradski aktivisti, a Kasumović je uputio otvorena pisma ambasadama Austrije i Njemačke u BiH u kojima traži pomoć u nabavci mamografa.

– Došao sam do saznanja da mamograf aparat, koji otkriva karcinom dojke kod žena, u navedenoj ustanovi ne radi već više od godinu. Mnoge moje sugrađanke su time ostale bez mogućnosti da izvrše osnovni pregled, što ih dovodi u situaciju da ne dođu do ranog rezultata otkrivanja karcinoma, gdje dolaze u nezavidan položaj pravovremenog liječenja ove opake bolesti – navodi u pismu Kasumović.

Možda će Vas zanimati i:

I dok nadležne institucije šute, Kasumović je digao glas za običnog građanina, a isto tako će raditi ukoliko dobije povjerenje birača na predstojećim lokalnim izborima. Jer, ako nadležni šute, vijećnici moraju pričati – pozitivno ili negativno.

Pismo prenosimo u cjelosti :

 

Ambasada Njemačke  u Sarajevu

Ul. Skenderija br. 3., 71 000 Sarajevo

n/r  Ambasadorice Margret  Uebber

Ambasada Austrije u Sarajevu

Džidžikovac br. 7., 71 000 sarajevo

n/r Ambasadorice Ulrike Hartmann

Predmet:  Molba

Poštovane Ambasadorice  Uebber i Hartmann!

 

Obraćam Vam se u ime mojih sugrađanki i svih drugih pacijenata Grada Tuzla sa molbom da preko Vaših  vlada u Njemačkoj i Austriji pokušate nabaviti mamograf aparat za Dom zdravlja „Dr. Mustafa Šehović“ u Tuzli.

Naime, došao sam do saznanja da mamograf aparat, koji otkriva karcinom dojke kod žena, u navedenoj ustanovi ne radi već više od godinu dana. Mnoge moje sugrađanke su time ostale bez mogućnosti da izvrše osnovni pregled što ih dovodi u situaciju da samim time ne dođu do ranog rezultata otkrivanja karcinoma, gdje dolaze u nezavidan položaj pravovremenog liječenja ove opake bolesti. Svima nama u BiH je poznato da su Njemačka i Austrija  najveći prijatelji  nas Bosanaca i Hercegovaca i da ste najviše učinili u zbrinjavanju naših građana povodom agresije na BiH od 1992-1995. godine, kao i to da ste najviše pomogli nama koji smo cijelo to vrijeme ostali ovdje.

Sa razlogom se obraćam baš Vama jer ste žene  i najbolje možete razumjeti ostale žene koje boluju od ove bolesti a koja u poslednje vrijeme sve više uzima maha i života.

Ponovo Vas molim, kao dokazane prijatelje  Bosne i Hercegovine, da iskoristite svoj autoritet kod vaših  Vlada  ili Vlada drugih zemalja EU, ili pak iz određenih fondova koje ima EU, i pokušate iznaći sredstva ili još bolje uvesti mamograf aparat u BiH , u Dom zdravlja u Tuzli, jer je i ovaj mjesec u znaku borbe protiv karcinoma, te time pomognete našim majkama, suprugama, sestrama i prijateljicama da imaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

U nadi da će te uvažiti ovu moju molbu i zuzeti se za realizaciju iste, iskreno  Vam se  zahvaljujem u svoje ime i u ime mojih sugrađana a posebno u ime žena kojima život zavisi od ovoga.

Vama i Vašim porodicama želim svako dobro i neka Vas Bog čuva!

S poštovanjem,

Kasumović Elvir

U izjavi za naš portal Kasumović je izjavio:

” Zadatak vijećnika nije samo da kritikuje, nego kada uvidi da neko neće da radi svoj posao, preuzme inicijativu i ponudi rješenje problema jer je to dug prema građanima. I dalje ću kao i do sada napadati neradnike koji su debelo plaćeni za svoj posao, ali isto tako nuditi rješenja i samoinicijativno poduzimati određene korake kako građani ne bi bili oštećeni u svemu”

 

Izvor: http://postar.ba/dom-zdravlja-u-tuzli-bez-mamografa-kasumovic-pisao-ambasadoricama-austrije-i-njemacke/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button