Nova inicijativa u Parlamentu BiH: Da li će se prekinuti sa naknadama političarima

- in BiH
bih

Pored visokih plata i brojnih privilegija, funkcioneri na nivou BiH imaju pravo i na razne novčane naknade, zbog čega su njihova mjesečna primanja u pojedinim slučajevima i do 10 puta veća od prosječne plate u zemlji.

Pored toplog obroka, paušala, naknada za prevoz, učešća u komisijama, jednokratne pomoći, prava na naknade za smještaj, odvojeni život i posjetu porodici, otpremnine i brojne druge, funkcioneri imaju pravo i na novčanu naknadu na osnovu jubilarnih nagrada za vrijeme provedeno na radu u institucijama BiH.

Prema važećem zakonu, funkcioneri nakon 10 godina efektivnog radnog staža u institucijama Bosne i Hercegovine imaju pravo na jednokratnu novčanu naknadu na osnovu jubilarnih nagrada u visini jedne prosječne mjesečne neto plate u BiH.

Za svakih narednih navršenih pet godina efektivnog radnog staža u institucijama BiH zaposleni ima pravo na jednokratnu novčanu naknadu u visini polovine prosječne mjesečne neto plate.

Jubilarnoj nagradi bi sada moglo odzvoniti ukoliko poslanici i delegati u Parlamentu BiH pristanu na izmjene dva zakona, koja su predložili poslanik SDP u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Saša Magazinović, i delegat u Domu naroda, Denis Bećirović.

Oni su u oba doma uputili u hitnu proceduru Prijedlog zakona o dopuni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o radu u institucijama BiH, kojim se ukida jubilarna naknada izabranim i imenovanim zvaničnicima u institucijama BiH.

Ukoliko njihov prijedlog prođe, poslanici, delegati, ministri, ali i drugi imenovani zvaničnici neće više imati pravo da po ovoj osnovi dobiju novac iz budžeta.

Magazinović naglašava da njihova inicijativa nema veze s jubilarnim nagradama radnika, već samo izabranih funkcionera.

Magazinović ističe da je u proteklom periodu bilo slučajeva da se izabrani funkcioneri odreknu jubilarne naknade, ali da ima i onih koji bi je uzeli.

– Ovo nije stvar ličnog izbora već stvar zakona. Administrativne komisije donesu odluke i dodijele te finansijske nagrade. Odluku o visini i načinu dodjele propisuje Savjet ministara i sada je to deset godina. Sjećam se da su u prošlom mandatu neki od poslanika dobili tu jubilarnu nagradu – ističe Magazinović.

Dodaje da nije riječ o velikoj sumi novca ali da, bez obzira na to, treba ukinuti tu privilegiju, jer funkcioneri već imaju visoka primanja.

– Nama nije u prvom planu iznos tog novca već je važno poslati poruku koja smanjuje opravdano veliki jaz između građana i političara – poručuje Magazinović.

Izvor: Srpskainfo.com

Facebook Comments