Vijesti

Damir Arnaut za Radio Kameleon: Kako komentarištete to što je Trump rekao da su glasovi pokradeni?

I dalje traje  napeta utrka za novog predsjednika SAD-a.  Predsjednički izbori u Americi već godinama unazad predstavljaju jedan od ključnih političkih događaja na planetarnom nivou, budući da su mnoga svjetska kretanja u direktnoj ili indirektnoj vezi sa samim izbornim rezultatima.

Naš sagovornik na Radio Kameleonu je Damir Arnaut – Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

-Kako komentarištete to što je Trump rekao da su izbori pokradeni?

-U svakom slučaju to je rekao prerano, ali to je u jednu ruku pokazalo i činjenicu da je on svjestan da što se glasovi budu više brojali da će to biti u korist Bidena, jer sve ankete su ranije pokazivale da će ti glasovi biti u veću korist Bidena. U svakom slučaju ono što je vrijedno zaista je bila reakcija medija u Americi da izbori nisu gotovi dok se svi glasovi ne prebroje.

-Kako mislite da će se izbori odraziti, odnosno to što je Biden izgubio na Floridi, kako mislite da će to uticati na cijelu Ameriku?

-Mislim da neće imati nikakav uticaj, pa čak i one ankete koje su Bidenu davale prednost prije izbora davale su mu minimalnu prednost. Ja mislim da čak ni za Bidenov tim nije iznenađenje da on nije pobijedio na Floridi. Bile su izuzetno male šanse da Biden osvoji Floridu. Njegova kampanja se prvenstveno fokusirala na taj tkz. ”srednji zapad” to su ključne države za Bidena u neku ruku i Sjeverna Karolina i Georgija, ali Florida… čak se i njegova kampanja nikada nije na nju oslanjala kao ključnu državu.

-Možete li nam reći Vaše mišljenje kako će izbor jednog, odnosno drugog kandidata uticati na kako na BiH, tako i na Evropu i sam svijet?

-U ovom trenutku ja ne bih zaista, uzimajući u obzir i moju poziciju u Parlamentu Bosne i Hercegovine, ne bih govorio o tome. Ono što je dobro za Bosnu i Hercegovinu jeste da smo vidjeli da postoji jedna konstanta u politici SAD-a, a to je da je teritorijalni integritet BiH neupitan i to je konstanta od Clintona, tako da to se u svakom slučaju neće promijeniti.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button