Festival Savremene ŽeneIstaknutoU fokusu

Danas je u Tuzli zvanično najavljen treći Festival savremene žene u Tuzli
III. Međunarodni Festival savremene žene održati će se ove godine od 08. do 11. oktobra u Tuzli. Blizu 80 govornica, moderatora i moderatorica, umjetnica iz čitavog svijeta učiniti će i ovaj Festival događajem za pamćenje.

III. Festival imati će dijelom drugačiju formu ali će se fizički dogoditi u Tuzli uz poštivanje epidemiološko-zaštitnih mjera i preporuka.

Festival savremene žene povezuje i podržava sve uspješne priče Bosne i Hercegovine, regije i svijeta ali i ciljano motiviše mlade žene. Do sada je ugostio više od 500 govornica koje su podijelile svoja iskustva i inspirisale mnoge mlade ljude.

 Na današnjoj konferenciji za medije obratili su se:

Edina Selesković, direktorica Festivala savremene žene

Zlatko Berbić, predsjednik organizacionog odbora Festivala i vlasnik Radio Kameleona

Dželmina Huremović, predstavnica Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona

Ajsa Redžić ,  Pomoćnik gradonačelnika Služba za kulturu, mlade i socijalnu zaštitu

Lidija Zulić, direktorica Bingo City Center-a

Edina Selesković: ” Jako se radujemo početku festivala. Upravo zato što je ovaj Festival planiran jako dugo vremena, što smo se nadali da ćemo ga održati  u junu mjesecu  ali  epidemiološki uslovi nisu bili povoljni. Tako da smo odlučili Festival održati u oktobru mjesecu. Prezentovat ćemo uspješne i  pozitivne priče, ne samo žena iz BiH i regiona  već iz cijelog svijeta.Festival će imati svoj konferencijski  dio koji će se održavati  u dvije sale u dva dana. Razgovarat ćemo o raznolikim temama. Od energetske  efikasnosti, pa sve do kulture, mode, ljepote, novih tehnologija, poduzetništva, kreativne industrije ,filma. Organizovat ćemo također  više kulturnih dešavanja  u gradu kojima će imati priliku prisustvovati ograničen broj ljudi. Jako nam je drago da uz partnerstvo Austrijske vlade sutra je planirano otvaranje izložbe  jedne fenomenalne fotografkinje iz Austrije. Drago nam je što nam je Goethe institut poklonio film o Hannah Arendt koji će se prikazati u Kaleidoskopu u petak. Radit ćemo i humanitarni odbojkaški turnir  i zaista ćemo pokušati pokazati solidarnost i humanost, ne samo među ženama našeg  grada već među svi građanima tuzle.”

Zlatko Berbić: ” Jako je specifično vrijeme  i vrlo teško za organizovati  bilo šta ali  je svečanost dovesti najuspješnije žene iz cijelog svijeta  u ovakvom vremenu  u Tuzlu i prezentovati  uspješne priče. Odlučili smo ove godine da ne dodjeljujemo  nagrade pojedinačno  ženama  za njihovu aktivnost koju svake godine dajemo kao novinarsko istraživanje iz raznih sfera života  nego da napravimo specijalno priznanje koje ćemo odat. Na neki način reći jedno veliko hvala. Hvala organizacijama i pojedincima  koji su za vrijeme pandemije COVID-19  odlučili  da žrtvuju sebe  ili volonterski da uđu u ono što svi smo mi doživjeli , a to je jedan zatvoreni sistem u kojem nismo znali šta se događa.”

Dželmina Huremović:  „Ove godine u okviru festivala imamo i jedan humanitarni projekat, mada FSŽ svake godine nosi sa sobom neku od društveno-korisnih aktivnosti. Riječ je o humanitarnom odbojkaškom turniru, koji će se održazi u subotu, a sredstva prikupljena na ovom turniru bit će namijenjena za borbu protiv karcinoma dojke. Ja se nadam da će festival i dalje rasti, a Ministarstvo i Vlada TK će svakako i dalje biti podrška festivalu.“

Asja Redžić: „Kada su prije tri godine Edina i Zlatko rekli da imaju ideju za ovakav festival, nisam nijednog trenutka sumnjala da će on prerasti u nešto predivno, nešto korisno jer grad Tuzla podržava sve projekte koji se tiču promocije grada i ženskih prava i jako nam je stalo do ovog projekta. Od 8. do 11. oktobra Tuzla će biti centar pravih pozitivnih priča, pozitivnih vrijednosti i općenito svega pozitivnog u BiH. Žena je u osnovi stub svakog društva i ovaj festival će na najbolji način pokazati važnost uloge žene u društvu.“

Lidija Zulić:  „Posebno je zadovoljstvo što u ovom vremenu imamo jedan ovakav događaj i što se hrabro, ženski hvatamo u koštac da se organizuje jedan ovako veliki festival. Prvenstveno je važno kroz ovakav festival promovisati i Tuzlu kao grad sa velikim i bogatim kulturnim sadržajem, u čemu i sam Bingo City Centar svaki put učestvuje. Bingo City Center je u petak, subotu i nedjelju organizovao odličan shopping vikend, odlične popuste i izvanredne pogodnosti kako za učesnice festivala, tako i za sve one koji se budu registrovali za festival i budu pratili šta se to dešava na samom festivalu, ali i za sve naše građanje koji budu tu sa nama.“

Današnju konferenciju možete pogledati OVDJE.

Ovogodišnji Festival savremene žene ne bi bilo moguće realizovati bez podrške naših sponzora koji su prepoznali važnost ovakvog događaja za čitavu Bosnu i Hercegovinu. Naši sponzori su društveno odgovorne kompanije koje razumiju važnost uključivanja žena u sve društvene procese kao i značaj prilike da upravo one motivišu svojim uspjesima buduće generacije.

Ove godine sa nama su: Vlada TK, Grad Tuzla, NLB Banka, kompanija Bingo, Mikrokreditna fondacija MI-BOSPO, EM GALLERIE, Menprom, Centralno grijanje Tuzla, ZOONO, Avon, Sarajevo osiguranje, Solana Tuzla, Konfekcija FBM, Carski vinogradi Mostar, MASA kokteli, KABIL pekara.

Festival počinje sutra, 08. oktobra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla u 19 h te u Međunarodnom ateljeu “Ismet Mujezinović” Tuzla u 20 h.

Registrovati se možete na ovom linku: https://fsz.ba/registracije/.

Registracije su besplatne.

Radujemo se produženom vikendu znanja, inspiracije i motivacije.

Vidimo se #HrabroŽenski.

 

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button