Šta su rekli pacijenti s dugotrajnim simptomima Covid-19

- Kategorija: Zdravlje
simptomi

Svjedočenja 24 ovakva pacijenta objavljena su kao dio studije, čiji je cilj podizanje svijesti među doktorima o stanju koje se često naziva ‘dugi Covid’.

Sudionici su opisali kako teško je bilo iskusiti, razumjeti i nositi se sa simptomima korona virusa. Razgovarali su i o spektru podrške koja im je bila neophodna. Od vršnjaka, putem interneta, kroz komplementarne terapije, specijalnu ishranu i suplemente, kao i kroz formalnu zdravstvenu zaštitu.

Niko od ovih pacijenata nije bio hospitaliziran. Pola njih nije bilo testirano budući da je testiranje bilo rijetko u tom periodu pandemije. Od ukupnog broja testiranih, samo jedan je bio pozitivan na korona virus.

Covid-19 ostavlja posljedice na cijelo tijelo

Žena koja je učestvovala u istraživanju kazala je kako je prije bila fizički aktivna. Izrazila je zabrinutost zbog stanja svojih pluća, objasnivši kako nakon manjeg napora osjeća bol u desnom plućnom krilu.

“Uživala sam u trčanju, vježbanju, i sličnim stvarima. Sada rijetko izlazim i u šetnju jer znam ako hodam do kraja ulice da ću osjetiti bol.”

Pacijenti pokušavaju bilo šta kako bi se nosili sa simptomima

Facebook grupe podrške su vrlo popularne među onima koji se bore sa dugotrajnim simptomima Covid-a. Jedna 42-godišnjakinja kazala je za ovaj magazin kako je počela uzimati vitamin D.  Zatim kombinacije vitamina C i cinka, da bi nakon izvjesnog vremena postala nesigurna šta koristiti dalje. “Prestala sam da uzimam bilo šta neko vrijeme, a onda sam opet uključila vitamin D i B-12, zbog osjećaja vrućine u stopalima. Uzimam također probiotike i omega-3 suplemente.”

Neki od pacijenata su rekli kako su se podvrgnuli akupunkturi, masažama i drugim tretmanima.

Teško je kad vam doktori ne vjeruju

Mnogi učesnici studije istakli su kako su imali poteškoće u pristupu njezi. Jednim dijelom jer simtpomi koje su imali doktori nisu priznavali kao zabrinjavajuće. Svi pacijenti koji su uzeli učešće u studiji naglasili su značaj pronalaska pravog ljekara.

Simptomi koji se vraćaju su teški

50-godišnja pacijentica je opisala tegobe s povratnim simptomima, što su iskusili mnogi oni zaraženi s korona virusom. U jednom momentu osjećate kako se stanje popravlja, a onda vas opet pogodi neopisivi umor ili čak neki drugi simptomi.

“Još uvijek sam osjećala težinu na prsima. A onda sam se nakon otprilike 14, 15 dana probudila jednog jutra i više je nije bilo. Pomislio sam: gotovo je. Bilo je to takvo olakšanje, mogu se sjetiti tog osjećaja,” kazala je, dodavši kako su se simptomi vratili nakon nekog vremena. “Osjećala sam se kao da me nešto pregazilo”.

Uskladite ritam sa svojim stanjem

Mnogi dugotrajni Covid pacijenti naveli su kako je bitno ne pretjerivati s bilo kakvim aktivnostima, kako bi se izbjegao povratak simptoma. 34-godišnja pacijentica rekla je da su njezini simptomi toliko loši da ne može guliti mrkvu odmah nakon guljenja krumpira – trebala je odmor između te dvije naizgled jednostavne radnje.

Grupe podrške su blagoslov, ali potrebno ih je kontrolirati

Tokom pandemije mnogi su ljudi s dugotrajnim simptomima virusa tražili utjehu i podršku na društvenim mrežama. Ali neki su naglasili da i to može prilično potaknuti tjeskobu.

“U početku je bilo vrlo ohrabrujuće što nisam bila sama, i nisam se osjećala kao da sam jedina u toj situaciji, ali poslije postaje zastrašujuće i pokušavam ih izbjegavati jer utiče na moje mentalno zdravlje i čini mi se da više ne donosim logične zaključke o nekim stvarima,” rekla je 34-godišnja pacijentica.

Druga pacijentica je rekla kako se trudi da ne čita previše savjeta na Facebook grupama jer je čine depresivnom i pomalo nervoznom.

Bitno je da vas neko sasluša

Mnogi od onih koji još uvijek boluju Covid jednostavno su željeli da se njihovi glasovi čuju – i da se njihovo iskustvo prepozna.

“Moram reći da je bilo jako snažno iskustvo razgovarati s liječnicima opće prakse. Samim tim što su me saslušali i što sam osjećala da me neko razumije, iako znate da nisu mogli učiniti ništa,” istakla je 42-godišnja pacijentica.

Preuzeto sa N1

Facebook Comments