Zanimljivosti i zabava

Najstariji Fićo iz Živinica budi sjećanja na neka sretnija vremena

Nekada najpopularniji automobil na ovom prostorima, bio je takozvani Fićo kojeg gotovo više nema. Najstariji primjerak u BiH je u Živinicama i proizveden je 1961. godine. Vlasnik ga je restaurirao i svakodnevno ga koristi pokazujući kako i s tako malim i skromnim autom može učiniti puno toga.

Prije nekoliko godina Mirzet Halilović kupio je Fiću u Sarajevu te ga počeo sređivati i to je trajalo godinama. Svaki njegov dio priča je za sebe.

Možda će Vas zanimati i:

“Specifičnost ovog modela je što ovdje na sredini ima ovu boš bravu za paljenje. Kontakt brava, kako je mi zovemo. Ima ove male ablendere koji su tanki. Volan mu je tanak. Sjedišta su puno tanja nego u klasičnog. Vrata su kontra. Do 1969. godine su bila kontra vrata. Kod ovog tipa je posebno specifično da motor ima uljni filter”, rekao je Halilović.

Fićo je najstariji na parkingu gdje se nalaze i mnogobrojni kombiji proizvedeni prije više od 50 godina. Tu je kamper za spavanje ali i posebno vozilo sa drvenim stranicama.

“Sa ovim kombijem sam učestvovao u Sarajevu na Volkswagenu Festu prije mjesec dana i osvojio sam prvu nagradu za restauraciju. Motor ima 62 radna sata. Sedam godina je trajala restauracija. Sve se radilo u šaraf, detaljno”, istakao je.

Detalji su bitni poput ovog vezenog imena na sjedištu. Vozila imaju dobre motore i sačuvanu unutrašnjost ali lošu limariju jer se o njima niko više ne brine. Mirzet ih nabavlja iz svih krajeva zemlje, a dijelove kupuje preko interneta. Restauracija je veoma skupa i u njoj učestvuje oko 50 majstora različtih profila , a posebno su zahtjevni kombiji.

“Trenutno ih imam 26 komada. U toku je nabavka. Neki dan sam bio u Banja Luci i kupio još pet. Parkinga imam još za pet. To će uskoro doći. Ovdje ima jako dobrih i interesantnih primjeraka. Ima čak i automatika i sa duplim kliznim vratima”, rekao je Halilović.

Ipak, Mirzetu je najdraži Fićo sa kojim je išao na brojna takmičenja u regiji gdje je dobijao priznanja, a u Berlinu je dobio nagradu za restauraciju. Kako kaže, ovo auto kod ljudi budi sjećanja na neka sretnija vremena.

“Posebno je interesantno kada priđu stariji ljudi. Ide sa štapom, vodi unuka i za ruku, pa uzdahne i kaže kako su bila lijepa vremena, kako se išlo na more sa Fićom. Nostalgija. Veže ih za nešto lijepo kada vide Fiću”, rekao je.

Stara, devastirana i beskorisna vozila ovdje se pretvaraju u autentična i luksuzna auta čiju pravu vrijednost znaju samo istinski ljubitelji oldtimera.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button