Izbori se bliže, a uputstva CIK-a nepotpuna

- Kategorija: BiH, Izbori 2020, Tuzla, U fokusu
izbori

Otalo je još 17 dana do lokalnih izbora BiH, a još uvijek se  ne zna kako će izgledati dan glasanja. Nedoumica mnogih je jesu li lokalne zajednice i izborna administracija spremne na izazove i sve veći broj birača kojima će se morati doći na kućni prag?

Broj novooboljelih u našoj zemlji je četverocifren unazad par dana, a kako će se situacija odvijati do 15. novembra niko ne može da predvidi.

CIK je izdao upustva za glasače oboljelim od koronavirusa i za one u samoizolaciji.

Obilazit će ih mobilni timovi. Tri dana prije održavanja izbora građani se moraju prijaviti i dostaviti medicinsku dokumentaciju. Međutim, i dalje je nejasno koliko će biti timova u svakoj lokalnoj zajednici i koliko će posmatrača moći da ih prati.

U Tuzli su spremni na sve varijante. Imaju 13 mobilnih timova, ali ni oni ne znaju koliko će imati onih za potrebe birača pod zdravstvenim nadzorom. Iako su mnoge lokalne zajednice već poslale jasnu poruku CIK-u da nemaju novca za obezbjeđivanje higijensko-zaštitnih sredstava na biračkim mjestima, u Tuzli će ih biti.

“Spremna su sredstva za dezinfekciju ruku, sredstva za dezinfekciju radnih površina, jednokratna odijela, beskontaktni toplomjeri, rukavice, maske”, ističe članica Gradske izborne komisije Tuzla Asja Kravić.

Iako se od nadležnih i od građana traži da maksimalno poštuju epidemiološke mjere i ograničenja, za političke partije to izgleda ne važi. Većina na predizborne skupove građane poziva da dođu “u što većem broju”, a sankcije za neodgovornost uporno izostaju.

Facebook Comments