Region

Na prehrambeni proizvod od svinjetine stavljen halal certifikat

Agencija za certificiranje halal kvalitete izvijestila je javnost o zloupotrebi zaštitnog znaka halal kvalitete na proizvodu crnogorske kompanije Meso-promet d.o.o. Bijelo Polje. Agencija je primila informaciju od konzumenta da su proizvodi s halal oznakom bili prisutni u prodajnim objektima u Podgorici.

Nakon saznanja o ovom slučaju, Agencija je odmah kontaktirala kompaniju Meso-promet d.o.o. kako bi provjerila situaciju. Kompanija je potvrdila da se sporni proizvod nalazio u prodajnim objektima u Crnoj Gori i da je odmah povučen iz prodaje.

Agencija je istaknula da vrši halal certificiranje u skladu s međunarodnim standardima te da proizvodi koji nisu u skladu s halal zahtjevima ne mogu dobiti certifikat. U ovom konkretnom slučaju, proizvod koji je sadržavao svinjsko meso označen je halal oznakom, što je označeno kao veliki propust i greška kompanije.

Agencija je izdala hitni nalog za provođenje audita na licu mjesta kako bi se utvrdile činjenice koje su dovele do zloupotrebe halal znaka. Ovlašteni auditori će procijeniti situaciju, a u skladu s rezultatima audita, poduzet će se odgovarajuće mjere u skladu s Ugovorom o certificiranju halal kvalitete i Procedurom halal certificiranja. Javnost će biti obaviještena o daljnjim koracima.

 

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button