Prim. dr. Slavica Mot: Preporuke prilikom dobrovoljnog darivanja krvi u vrijeme pandemije COVID-19

- Kategorija: Zdravlje

Jedan od osnovnih zadataka Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH  je promocija dobrovoljnog darivanja krvi kao važnog i nenadoknadivog lijeka.

Mogućnost prijenosa Coronavirusa (COVID-19) krvlju i krvnim komponentama zasad je nepoznata. Općenito nije poznato da se respiratorni virusi prenose transfuzijom krvi, a nisu zabilježeni slučajevi koronavirusa prenesenog transfuzijom.
Već postojeće rutinske mjere odabira davaoca krvi trebale bi spriječiti osobe s kliničkim respiratornim infekcijama da daju krv.

”Poliklinika za transfuziologiju UKC Tuzla radi kontinuirano na obezbjeđenju rezervi krvi. Naše aktivnosti  se odvijaju na fakultetima, odnosno organizovane su akcije za fakultete. Naše aktivnosti idu svojim tokom, obzirnost naših sugrađana je prisutan, možda nije u onom broju kakve su naše potrebe, ali zadovaljamo sve ono što je hitno zbrinuti”, kaže za Radio Kameleon prim. dr. Slavica Mot.

Svi koji žele darovati krv to će moći obaviti uz stroge mjere i preporuke.

”Naše kontrole i naši pregledi dobrovojlnih darivaoca krvi su jako strogi, a u ovom periodu pandemije su još strožiji. Svi darivaoci krvi moraju se ponašati shodno preporukama epidemiološke službe po pitanju održavanja socijalne distance, po pitanju anamnetičkih podataka vezanih za kontakte sa oboljelim od Covid-19 infekcije. Kontrole su jako, jako rigorozne i vodimo računa da zaštitimo sve naše pacijente s jedne strane, s druge strane isto tako da zaštitimo naše dobrovoljne darivaoce krvi jer samo zdrava osoba može darovati krv”, dodala je doktorica Mot.

Mjere zaštite, mjere trijaže, mjere distance su prisutne i o tome se strogo vodi računa.

Veoma je važno napomenuti da se ne prijavljujete za darivanje krvi na terenu ukoliko ste:

Putovali u zemlje sa širenjem novog virusa CORONA u posljednjih 28 dana      

Prehlađeni,

Kašljete i kišete,          

Imate povišenu tjelesnu temperaturu,

Imate zarazne bolesti,       

Bili u kontaktu sa bolesnom osobom.

Slične objave

Facebook Comments