Neispravni respiratori “Srebrene maline” koje je dobila bolnica u Goraždu

- Kategorija: BiH, COVID-19, U fokusu, Vijesti
respiratori

Direktorica Kantonalne bolnice u Goraždu prim. dr. Nermina Kamenica je izjavila da su oba respiratora koja su dopremljena  u ovu zdravstvenu ustanovu neispravna.

Respiratori koji su dopremljeni došli su sa predstavnicima Federalne uprave civilne zaštite i oni su ih odmah postavili. Tada je primjećeno da je jedan od respiratora neispravan, a nakon toga je ustanovljeno da ni drugi nije u funkciji.
Iz civilne zaštite su rekli da će neispravni respiratori biti zamjenjeni drugima  narednih dana.
Uređaji koje će ova bolnica dobiti biće testirani od nadležne agencije za mjerljivost, kako bi se dobio certifikat za upotrebu.  Dok se ne dobije certifikat, respiratori se ne mogu koristiti.

Instalaciju respiratora vrši kompanija iz Beograda “Profesional Medic” putem svoje sestrinske firme “Dre Medical” iz Sarajeva.

Podsjećamo, Federalna uprava civilne zaštite je putem firme Srebrena malina nabavila 100 respiratora koji su plaćeni 10,5 miliona KM. Zbog sumnjive nabavke državni tužitelji su otvorili predmet u kojem su osumnjičeni premijer FBiH Fadil Novalić, suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, vlasnik “Srebrene maline” Fikret Hodžić i direktor Agencije za lijekove BIH Aleksandar Zolak.

 Prijavi grešku

Facebook Comments