BiH

Rudić: Upad u redakciju “Dnevnog avaza” je udar na slobodu medija







Generalni sekretar Udruženja “Bh. novinari” Borka Rudić, rekla je da se solidariše sa novinarima i urednicima “Dnevnog avaza” nakon današnjeg upada pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u redakciju.

Ona je rekla da je Udruženje ovoj agenciji poslalo upit sa kojim ciljem i na osnovu kojeg naloga su pripadnici SIPA-e ušli u redakciju, te da očekuju njihov odgovor.

“Moje lično mišljenje je da novinari podržavaju svaku akciju koju provode nadležne sigurnosne agencije i pravosudne institucije. Ali, ono što je u ovom trenutku jako važno jeste da se ne smije narušiti integritet medija, u ovom slučaju ‘Dnevnog avaza’, da se ne smije dovesti u pitanje sigurnost i dostojanstvo novinara koji rade u redakciji ‘Dnevnog avaza’. Mislim da ne postoji nikakav razlog ni opravdanje da maskirani policajci sa dugim cijevima upadaju u bilo koju redakciju”, kazala je Rudić.

Navela je da postoje drugi načini na koji se mogu dobiti informacije od novinara i urednika, te da je intervencija u samoj redakciji potpuno bespotrebna.

“Solidarišem se sa kolegama. Nadležni trebaju da rade, ali nema razloga upadati u redakciju jer je to jedan medij. To je udar na slobodu medija i ograničavanje prava na slobodu izražavanja”, dodala je Rudić.

Izvor: Avaz



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button