KALESIJA: Grad za odmor uživanje i život

- Kategorija: Super vodič, Tuzlanski kanton, Zanimljivosti

Usvajanjem regulacionog plana Kalesija je stvorila uslove za ulaganje u ovu općinu te otvaranje novih proizvodnih pogona. Općina Kalesija kao turističku ponudu može predstaviti veliki broj stećaka, a značajni objekti kulturno-historijskog naslijeđa su Atik džamija u Tojšićima, stara džamija u Hemlijašima te u Donjim Raincima. Kalesija je grad odbojke ali i nogometa te stanište za mnoge pisce koji su našli inspiraciju da o njoj pišu ali i da tu žive i stvaraju svoja djela.

Kao turističku ponudu Kalesija može predstaviti veliki broj stećaka smještenih u Bulatovcima, nekropola stećaka „Brkića groblje“, nekropola stećaka lokalitet „Mramor“, Bašča, nekropola u pravoslavnom groblju u Dubnici, kao i druge lokacije na području Kalesije.

Značajni objekti kulturno historijskog naslijeđa su Atik džamija u Ćivama, koja je sagrađena prije više od 300 godina, i džamija u Hemlijašima. Kao turistički potencijal Kalesija može ponuditi i ostatke prahistorijske gradine i kasno antičkog utvrđenja u Jajićima, a također i jednu od najstarijih Bosanskih kuća koja je smještena u naselju Džafiću (Donje Vukovije), u čijoj blizini se održava Kalesijska likovna kolonija.

Na području općine Kalesija, na osnovu postojećih i planiranih zaštićenih prirodnih područja i prirodnih objekata, stanja kulturno-historijskih dobara, sportsko-rekreativnih zona, te opremljenosti područja infrastrukturnim sistemima, može se planirati pet turističkih zona pogodnih za sportsko- rekreativni i izletnički turizam: Turistička zona „Pješavica“, Turistička zona „Vis“, Turistička zona „Grabik“, Sportskorekreativni centar „Jezera“, Sportsko-rekreativni centar „Jokovića potok“.

Zahvaljujući općinskom načelniku Džafić Seadu, ovaj gradić na sjeveroistoku Bosne već tri godine organizira javni doček Nove godine, a grad je u zimskom periodu posebno ukrašen.

Facebook Comments