U fokusuValter Tuzlanski

Kako ide Rusima? Neovisni izvori potvrdili da su od početka rata izgubili više od 1000 tenkova













Stranica Oryx objavljuje popis izgubljene ruske, ali i ukrajinske vojne opreme na bojišnicama u Ukrajini, počevši od prvog dana invazije 24. veljače. Riječ je o uništenim, teško oštećenim ili otetim oklopnjacima, avionima, brodovima i drugoj težoj vojnoj opremi.

Uz svaki tip oružja ili borbenog vozila navode se linkovi na snimke iz medija ili društvenih mreža, koje dokumentiraju uništenje.

Jučer su tako objavili da je Rusija prešla brojku od tisuću izgubljenih tenkova, 52 aviona (od toga najviše, odnosno 20 primjeraka modela Su-25), zatim 49 helikoptera, 11 vojnih brodova, tri logistička vlaka koja su prevozila gorivo, 1457 vojnih kamiona i jeepova, 500 oklopnih vozila, 92 višenamjenska oklopnjaka iz sovjetskog doba tipa 92 MT-LBVM i MT-LBVMK, 130 pješačkih borbenih vozila BMP-1(P) i 379 tipa BMP-2(K), 90 višecjevnih raketnih bacača, 7 protuzračnih topova, 68 sustava zemlja-zrak, 14 radara, od kojih je 7 uništeno, a 7 zaplijenjeno.

Na popisu je 113 zapovjednih i komunikacijskih centara ruske vojske, od čega su 63 uništena, 8 ih je napušteno dok su Ukrajinci 42 zaplijenili. Od višecijevnih raketnih bacača, Ukrajinci su uništili 60, tri su oštećena ili napuštena, dok ih je 27 zaplijenjeno pa mogu služiti ukrajinskoj vojsci. Uništeno je 9 ruskih sustava za ometanje i presretanje, a tri su zaplijenjena. Na popisu su i 123 bespilotne letjelice, s tim da su 63 uništene, a 60 ih je zaplijenjeno.

Ukrajinske snage uništile su 624 tenka, a skupa sa zaplijenjenima, napuštenima i oštećenima ruska vojska je izgubila 1005 tenkova. Ostali su bez 30 oklopljenih vozila sa zaštitom od mina (MRAP), od čega ih je polovica uništeno, četiri su oštećena, dva napuštena, a 9 vozila je zaplijenila ukrajinska vojska.

Jako je dugi popis, a u Oryxu ističu da njihov popis uključuje samo uništena vozila i opremu o kojoj postoje foto ili video dokazi. Dakle, količina uništene opreme znatno je veća nego što je ovdje evidentirano. Dronovi, malo oružje i civilna vozila nisu navedeni, kada se podrijetlo neke opreme nije moglo utvrditi, nisu je stavili na popis, koji se stalno ažurira.

Što se tiče Ukrajinaca, oni su do sada izgubili 1544 komada teže vojne opreme, navodi Oryx. Od toga je 244 tenkova, 45 PZO sustava, 41 avion, 13 helikoptera, ali i 33 bespilotne letjelice, od čega najmanje 13 famoznih Bayraktara.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button