Znate li ko je Valter Tuzlanski?

- Kategorija: Istaknuto, Tuzla, Tuzlanski Valter
Skoro da ne postoji osoba iz Tuzle i okoline, a da nije čula za Valtera Tuzlanskog. Profil pod istim nazivom na društvenoj mreži Facebook prati na hiljade ljudi, a cilj profila je promovisati obične ljude iz Tuzle i okoline i njihove životne priče.
Iako profil postoji punih pet godina, do skora se nije znalo ko je kreator objava. Međutim, nakon što su građani insistirali da saznaju ko stoji iza fotografija i pozitivnih priča iz Tuzle, Valter je otkrio svoje pravo ime.
Iza ovog zanimljivog pseudonima stoji 73-godišnji penzioner Izudin Jahić.
Jahić je dugo godina radio kao taksista, a odlaskom u penziju je shvatio da mora pronaći neki hobi.
– Oduvijek sam volio da šetam tuzlanskim ulicama, pričam sa običnim ljudima o njihovom svakodnevnom životu i jednog dana mi je samo sinulo da bi te priče mogle biti zanimljive i drugima. Otvorio sam profil pod nazivom Valter Tuzlanski i krenuo objavljivati priče o ljudima iz ovog grada, kazao je Jahić za naš portal.
Ispočetka se nije nadao da će profil privući toliku pažnju, ali ubrzo je Valter Tuzlanski postao jedan od simbola Tuzle i ne postoji događaj u ovom gradu, a da Valter nije dio istog.
– Trudim se da pratim sve što se dešava u gradu i okolini i da ono što vidim podijelim sa pratiteljima. Ljudima se sviđaju obične priče i fotografije i ja sam tu da im to donesem, dodao je Jahić.
Osim pozitivnih priča, Valter se trudi da ukaže i na društvene slabosti. Osluškuje građane i njihove probleme te pokušava nadležnima skrenuti pažnju na to.
Ipak, najviše je fokusiran na humanitarne organizacije i promociju njihovih aktivnosti kako bi pomoć stigla do onih kojima je najpotrebnija. Politički je nezavisan i ljude dijeli na dobre i loše te zbog toga ne čudi što je jedan od omiljenih građana na ovom području.
Hvala : federalna.ba/Azra Delmanović

Facebook Comments