Zanimljivosti i zabava

Zašto se na slikama za pasoš ne smijemo smijati?

Jeste li se ikada zapitali zašto na slici za pasoš  uvijek morate izgledati ozbiljno? Zašto ne možete razvući osmijeh od uha do uha? Zašto Vam vlasti ne daju da pokažete veselje?

Zašto se na slikama za pasoš ne smijemo smijati?

U Francuskoj je prije nekog vremena jedna od najčešćih šala bila rečenica Mi smo Francuzi, ne smijemo se. Posljedica je to bila odluke koju je donio jedan sudac, a koja jasno govori o tome da se prilikom slikanja za lične karte i pasoše ne smijete smijati. Mnogi su se Francuzi u tom trenutku sjetili i Britanaca, kojima su se smijali kad su donijeli istu odluku prije više od 10 godina.

Možda će Vas zanimati i:

Zašto ovakva odluka?

Naime, Vaš pasoš ima čip koji sadrži biometrijske podatke o vama koji su izvedeni iz fotografije. Ta se fotografija prilikom izrade pasoša skenira i izvode se ključne karakteristike vašeg lica, kao što su udaljenost između očiju, udaljenost od nosa do brade te se na taj način stvara “matematička mapa“.

Tako primjerice nošenje sunčanih naočala ili široki osmijeh smanjuju efikasnost algoritma i ometaju stvaranje mape., piše Punkufer.hr

Kako funkcioniše?

Prilikom dolaska na aerodrom snima vas kamera koja skenira vaše lice. Tada računar odlučuje podudara li se matematička mapa koja se stvara na aerodromu s onom u vašoj putovnici. Saznavši sve to, čini se da smo ponekad predaleko otišli, ali opet, ako se na ovaj način mogu spriječiti potencijalni napadi, preživjet ćemo nekako i kamere koje valjda znaju više o nama i od nas samih.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button