Svijet

Do 2100. moglo bi nestati polarnih medvjeda










Polarni medvjedi mogli bi nestati do kraja stoljeća ako se ne učini više u borbi protiv klimatskih promjena, predviđa istraživanje koje je u ponedjeljak prenio BBC.

Naučnici tvrde kako su neke populacije polarnih medvjeda već na granici izumiranja jer se topi arktički led o kojima te životinje ovise radi lova na tuljane.

Zbog otapanja leda medvjedi su primorani prelaziti velike distance ili doći na obalu, no tamo ne nalaze druge izvore hrane i tako ne mogu prehraniti svoju mladunčad.

Medvjed je postao simbolom klimatskih promjena, ističe Peter Molnar s kanadskog sveučilišta Toronto.

– Polarni medvjedi već sjede na vrhu svijeta. Ako se led povuče, neće više imati gdje otići – upozorava Molnar.

Istraživanje je pokazalo da bi prema scenariju u kojem ostaju visoke emisije stakleničkih plinova većina populacija polarnih medvjeda najvjerojatnije izumrla do 2100.

  • Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) svrstava polarne medvjede među ranjive vrste, one koje su pod visokim rizikom od izumiranja u prirodi.

Crvena lista te međunarodne organizacije sastoji se od sedam kategorija kojima se procjenjuje nivo ugroženosti vrste. Nakon statusa ugrožene slijede nivoi kritično ugrožene, vrste koja je izumrla u divljini te izumrle vrste.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button