Jutarnja navika i zadovoljstvo: Kafa i cigareta

- Kategorija: Zdravlje

Opojan miris najpopularnijeg napitka na svijetu i kofein, koji sadrži najbolji su način da započnemo dan. Ili možda ipak nisu?

Ustajanje iz kreveta, teturanje do kuhinje, pristavljanje kafe, kupatilo, ispijanje prvog gutljaja kafe – i tek onda zapravo mnogi od nas počnu da se bude. Ovaj napitak s razlogom je jedan od najpopularnijih na svijetu, ali treba znati vrijeme i mjeru kako bi djelovao u našu korist.

Ako pripadate onoj grupi ljudi koji čim se probude piju kafu i momentalno zapale cigaretu – važno je da znate da ovaj ritual nije najpametnija stvar za vas i vaše zdravlje.

Sustina je da mi mislimo da nam cigarete i kafa pruzaju zadovoljstvo, međutim prava istina je da tu zapravo ne postoji nikakvo zadovoljstvo.

Mnogi žive u zabludi da im cigareta djeluje smirujuće kada su nervozni ili ipak neki kažu da moraju zapaliti samo onu prvu uz kafu jer im je ”ćejif”.

Evo nekoliko razloga zbog čega to nije dobro…

Prva cigareta posle buđenja značajno utiče na krvni pritisak, pa se stiče utisak budnosti. Na dugoročnom planu ovo može da napravi probleme sa disajnim putevima i kardiovaskularne probleme. Naučnici savetuju da ukoliko ste ozbiljni zavisnici od cigareta, onda da barem prvu jutarnju zaobiđete.

Slična situacija je sa kafom. Ovaj napitak na prazan želudac utiče na izlučivanje hlorovovodične kiseline u probavnom sistemu. Naučnici sa Uniformed medicinskog fakulteta u Merilenud ističu da je najbolje vreme za prvu kafu negde oko sat vremena nakon buđenja.

Kafa i cigareta pre doručka utiču na krutost arterija i lošu cirkulaciju što direktno utiče na rad srca.

Jedan od savjeta jeste da ukoliko možete da se odviknete svojih poroka te da obavezno prvo doručkujete, pa tek onda da se prepustite jutarnjem ritualu.

Slične objave

Facebook Comments