NEĆETE VIŠE ŽALITI ZA LJETOM: 10 jesenskih filmova idealnih uz dekicu i kokice

- in Zabava

Osjećaje koji nas preplave kada drveće počinje gubiti svoje lišće, kada se mijenja čitava priroda i kada počinju neka nova razdoblja u našim životima uhvatili su i neki od najboljih filmova svih vremena.

Bilo koja jesenka večer nakon dolaska s posla idealna je za uranjanje u ove klasike, uz neizostavnu toplu dekicu i kokice. A ni vruća čokolada nije naodmet, zar ne?

Mi smo ludi za filmovima ljetne tematike. Nije nam dosta prizora s plaže, ljetnih romansi, kupanja, ronjenja… No, evo nam jeseni i možda je vrijeme da okrenemo ploču.

1. Kad je Harry sreo Sally

Mogu li muškarac i žena biti samo prijatelji? Dopustite da vam odgovor na pitanje daju Meg Ryan i Billy Crystal. Mnogi tvrde da je film na tragu ostvarenja Woodyja Allena, neki kažu da neka čak i nadmašuje…

2. Slatki novembar

Kada Sara upozna emotivno hladnog i uspešnog biznismena Nelsona, stvari počinju da se menjaju. On odbija njen predlog jednomesečne veze, ali kada u jednom jezivom danu izgubi i posao i devojku, on ipak prihvata njenu neobičnu ponudu….

3. Jesen u New Yorku

On je 48-godišnjak na naslovnici njujorškog magazina, ugledni restaurator i ženskar koji ne vjeruje u ljubav. Ona ima 22 godine, umjetnica je i živi s bakom. Nakon njihove prve zajedničke noći, Charlotte (Winnona Ryder) povjeri Willu (Richard Gere) da boluje od zloćudnog tumora, a on njoj neka ne očekuje od njega ozbiljnu vezu.

4. Miris žene

Sedamnaestogodišnji Charlie Simms (C. O’Donnell) uskoro će završiti glasovitu privatnu srednju školu koju uglavnom pohađaju djeca bogataša. Kako bi zaradio nešto novaca za božićne blagdane, siromašni Charlie javi se na oglas da za Dan zahvalnosti čuva slijepog umirovljenog pukovnika Franka Sladea (A. Pacino).

5. Magija

Sally (Sandra Bullock) i Gillian Owens (Nicole Kidman) dvije su sestre koje žive u mirnom gradiću Nove Engleske, čiji ženski dio obitelji već stoljećima čine prave pravcate vještice. Još od ranog djetinjstva, kad su nakon očeve smrti, a potom i majčine, došle živjeti k starim i neobičnim tetama – Bridget (D. Wiest) i Frances (S. Channing), koje su ih, ne robujući nikakvim konvencijama, hranile čokoladnim kolačima i usput poučavale magiji, znale su da su drugačije.

6. Ljubavna priča

Najpoznatija filmska ljubavna priča nominirana je za Oscara u sedam kategorija, no, nažalost, osvojila je samo jedan, za glazbu. Sigurno vam je dobro poznata tužna glazbena tema koju potpisuje Francis Lai, možda ste je čak imali u muzičkoj kutijici… Pripremite maramice, jer junacima zabranjene ljubavi, koje tumače Ali MacGraw i Ryan O’Neal, ne piše se dobro.

7. Bilo koji film iz serijala o Harryju Potteru  

Treba li vam uopće objašnjenje? Treba li vam uopće razlog za gledanje?

8. Imaš poruku

Joe (Tom Hanks) i Kathleen (Meg Ryan) u stvarnom su životu ljuti poslovni konkurenti, ne znajući da su istodobno preko interneta zaljubljeni jedno u drugo…

9. Problemi s Harryjem

Remek-djelo Alfreda Hitchcoka donos nam crnu komediju o lešu koje ne želi ostati pokopani. Ako ste ljubitelj horor-filmova i crne komedije, ovaj će vas film oduševiti. Jednako je tako impresivna i njegova scenografija.

Film je sniman u Vermontu, gdje je pitoreskna priroda oduševila redatelja. No kako je lišće opadalo brže nego što su stigli snimati film, navodno je naredio da se lišće zalijepi natrag na drvo za potpun ugođaj.

10. Društvo mrtvih pjesnika

S početkom nove nastavne godine u elitnu školu stiže profesor Keating (Robin Williams), no već od prvog dana svojim učenicima daje do znanja da ih neće podučavati na klasičan način. On od njih zahtijeva da razmišljaju svojom glavom i bore se za svoja uvjerenja, mijenjajući tako brojne živote.

Radnja je smještena u jesen, a maestralna gluma ubraja Društvo mrtvih pjesnika ne samo među odlične jesenske filmove nego i među najbolje filmove svih vremena.