Zanimljivosti i zabava

DANAS JE SVJETSKI DAN OMILJENOG GIN TONICA

Ideja o eleganciji i aristokratskom uživanju na prekookeanskom brodu rođena je po uzoru na slike bogatih vladara britanske imperije koji lagano plove prema Indiji i Dalekom istoku, pijuckajući na palubi džin-tonik – koji im prinose muškarci u belim sakoima.

Koje piće nastaje od bobica smreke, oduvijek ga se smatralo ljekovitim, a svoju popularnost dobrim dijelom može zahvaliti ekonomskom embargu francuskih proizvoda u 17. stoljeću?

Odgovor je – gin. Historija njegova nastanka gotovo da je fantastična, u najmanju ruku turbulentna. Krenimo redom.

Prvi zapisi o ginu, iako ne u obliku u kojem to piće poznajemo danas, datiraju iz prvog stoljeća nove ere od kada je poznata prva kombinacija bobica smreke i destilacije alkohola. Radilo se zapravo o vinu s bobicama smreke koje se pilo za liječenje bolesti prsnog koša i iz današnje perspektive predstava začetak ideje o ginu.

Iako se smatra engleskim tradicionalnim pićem, gin je u Englesku zapravo došao iz Nizozemske. Naime, u 30-godišnjem ratu u 17. stoljeću Englezi su se upoznali s pojmom “Nizozemske hrabrosti”, koju su Nizozemci zapravo dobivali pijući gin prije bitki. U to je doba Engleskom, Irskom i Škotskom vladao William III. koji se u ekonomskom ratu s Francuskom poslužio nekim i danas popularnim metodama kao što je zabrana uvoza francuskog alkohola. Paralelno s time je nastojao olakšati domaće gospodarstvo pa je tako osigurao porezne olakšice na proizvodnju alkoholnih pića.

Zahvaljujući svemu tome, u to su vrijeme gotovo svi Englezi pili, ali i proizvodili gin.

EVO KAKO NAPRAVITI SAVRŠEN GIN TONIC

Za početak, iznimno je važno imati kvalitetne sastojke. Dobar gin malo znači bez dobrog tonica. I obratno.

Veliku okruglu čašu napunite ledom i u čašu ulijte 40 ml gina. Potom odaberite jedan od zanimljivih Schweppes Premium tonica te napunite čašu do vrha. Sve zajedno kratko promiješajte i ukrasite začinom prema vlastitom odabiru.

Svaki gin ima svoj jedinstveni set biljnih sastojaka, pa dodavanjem različitih začina možete otključati njegove osnovne ili nove okuse. Svježe naribani oraščić, sušeni pupoljci ruže, štapić cimeta, limeta… budite kreativni, poigrajte se sa začinima i otkrijte novi okus sa svakom čašom svog omiljenog pića.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button