Lifestyle

Top 6 savjeta koji će vam pomoći da kažete “NE” prejedanju kada ste pod stresom!










Kada su stresne situacije u pitanju, ljudi ili izbjegavaju hranu ili ne prestaju da jedu. “Dugoročan stres izaziva oslobađanje hormona kortizola koji aktivira apetit.” – kaže Fransin Frajfeld. “Pored toga, kortizol povećava potrebu za slanom, slatkom, masnom hranom koja daje energiju i ispunjava nas zadovoljstvom”.

1. Isključite se na 5 minuta

Isključite se na 5 minuta
“Prije nego što zaključite šta se zapravo dešava, pojeli ste pola kutije sladoleda i veliku kesicu čipsa. Tako da, kada shvatite da žudite za hranom, smirite sa nekoliko minuta, možda ćete donijeti drugačiju odluku.”- kaže Frajfeld.

2. Vježbajte

Vežbajte
Sprave za vježbanje vam mogu pomoći da potisnete žudnju za hranom, a isto tako vam mogu pomoći i da se oslobodite stresa.

3. Imajte zdravu hranu pri ruci

Imajte zdravu hranu pri ruci
Čipseve, kokice i slatkiše zamijenite nekim zdravijim grickalicama.

4. Spavajte dovoljno

Spavajte dovoljno
Istraživanja su pokazala da nedovoljno spavanja i loš kvaliet sna jako utiču na nivo stresa. “Umor može povećati nivo stresa i dovesti do toga da više jedete.” – kaže Frajfeld. “Da biste smanjili i kontrolisali apetit spavajte oko 8 sati.”

5. Meditacija

Meditacija
“Ne samo da meditacija smanjuje stres, već će vam pomoći da postanete svjesni izbora hrane i spriječiti da impulsivno zgrabite namirnice pune šećera i masti.” – kaže Frajfeld.

6. Vodite računa o sebi

Vodite računa o sebi
Nema svako običaj da jede kada je pod stresom, ali bitno je da shvatite kada se vama ovo dešava i kako da skrenete sebi pažnju od hrane. Često opsesivno prejedanje može biti znak nekog ozbiljnijeg problema ili poremećaja u ishrani, tako da ako mislite da možda imate takav problem, trebalo bi to da razmotrite sa stručnim licem.
www.fokuzz.com / Izvor slika: ilyke.co


Možda će Vas zanimati i:
Back to top button