Otvoren konkurs za nagradu ZVONO 2020 (FOTO)

- Kategorija: U fokusu
zvono

Udruženje za istraživanje, dokumentiranje i prezentiranj eumjetnosti SKLOP sa radošću objavljuje javni konkurs za nagradu ZVONO 2020 za vizualne umjetnike i umjetnice iz Bosne i Hercegovine do 40. godine starosti.

Konkurs je otvoren za likovne umjetnike i umjetnice do 40. godine starosti, koji/e se bave slikarstvom, skulpturom, grafikom, crtežom, fotografijom, instalacijom, videom, performansom, novim medijima i/ili imaju interdisciplinarni pristup.

Nagrada ZVONO za pobjednika/cu se sastoji od dvomjesečne umjetničke rezidencije u New Yorku kod Residency Unlimited kao i od samostalne izložbe pri povratku iz SAD.

Rok zaprijavu: 31.10.2020

Više informacija o nagradi umjetnice i umjetnice mogu pronaći na: www.sklop.orga njihove prijave na konkurs mogu poslati na: zvono@sklop.org

DODATNE INFORMACIJE O POZADINI NAGRADE ZVONO

Nagrada ZVONO u Bosni i Hercegovini (BiH) osnovana je 2006. godine od strane udruženja SCCA Sarajevo Center for Contemporary Art. Od 2017. godine novi zvanični partner za organizaciju nagrade ZVONO u BiH je Udruženje za istraživanje, dokumentiranje i prezentiranje umjetnosti SKLOP.

Ovu ključnu nagradu SKLOP realizira sa dvije partnerske institucije iz New Yorka: The Trust for Mutual Understanding i Residency Unlimited.

Cilj nagrade ZVONO je pružiti podršku mladim stvaraocima i olakšati im daljnju djelatnost, smještajući ih sa položaja marginalne prema središnjoj ulozi u društvu putem stvaranja pozitivnog konteksta za mlado stvaralaštvo, kreativnost i inovativnost, sa kojima bi društvo moglo i trebalo da se identificira.

Nagrada ZVONO je dio mreže YVVA The Young Visual Artist Award, čije članove čini ukupno  12 zemalja jugoistočne Evrope (www.yvaawards.org). Nagrada je zamišljena kao novo i prestižno mjesto okupljanja najkreativnijih snaga savremene umjetničke scene, lokalno, gdje se nagrada održava, ali i internacionalno među državama YVVA mreže.

Svoje ime nagrada ZVONO dobila je po istoimenoj likovnoj grupi, formiranoj u Sarajevu 1982. godine i aktivnoj sve do početka rata 1992. godine.

 

Facebook Comments