5 savjeta uz koje nećeš izgubiti fokus i koncentraciju na poslu

- Kategorija: Zanimljivosti
5 savjeta uz koje nećeš izgubiti fokus i koncentraciju na poslu5 savjeta uz koje nećeš izgubiti fokus i koncentraciju na poslu

Imaš problem sa koncentracijom i fokusiranjem na poslu, posebno u ovim danima visokog stresa? Uz jednostavne tehnike, možeš napraviti veliku razliku. 

5 savjeta za bolji fokus i koncentraciju na poslu

1. Vodi računa o fizičkim potrebama

Najosnovniji temelj za fokusiranje predstavlja briga o sebi. To znači i redovno vježbanje, uz koje ćeš vremenom postići bolji fokus, kao i druge kognitivne koristi. Nekoliko minuta meditacije dnevno, takođe poboljšava sposobnost koncentracije na poslu. Osim toga, pobrini se da se zdravo hraniš.

2. Kontroliši stvari zbog kojih gubiš fokus

To su sve stvari koje radiš da „pobjegneš“ od stresa ili obaveza kada se pojave u nezgodnim trenucima, kao kada radiš na bitnom poslovnom projektu. One se razlikuju od osobe do osobe, a podrazumijevaju grickalice, provjeravanje pošte, provjeravanje društvenih mreža i iznenadna pospanost. Ključna stvar za rješavanje ovih navika jeste njihovo prepoznavanje. Trebalo bi da se poznaješ dovoljno dobro da možeš prepoznati situacije koje ih prouzrokuju. Ako osjetiš pospanost, prošetaj po kancelariji ili se premjesti za drugi radni sto, a uz sebe uvijek drži flašu vode, jer je pospanost često maskirana dehidracija. Ako voliš grickalice, pripremi razumnu količinu zdravih grickalica koje ćeš držati na radnom stolu.

3. Isplaniraj redovne pauze

Često je teško ostati u potpunosti fokusiran duži vremenski period, a pokušati se prisiliti na to, često izaziva kontraefekat. Zato planiraj česte pauze. Jedan od popularnih pristupa je korištenje Pomodoro tehnike, koja zahtijeva 25 minuta fokusiranog rada, nakon čega slijedi pauza od 5 minuta, s pauzom od najmanje 15 minuta svaka dva sata. Ili radi 52 minute, a zatim napravi 17-minutnu pauzu, što je jedan eksperiment pokazao kao idealan ritam za maksimalnu produktivnost.

4. Probaj binauralni ritam

Binauralni ritam se koristi kod stimulacije mozga pomoću zvukova različitih frekvencija, u svrhu izazivanja različitih emotivnih stanja i stanja svijesti, To je način zauzimanja moždanih talasa koji koristi zvučne tonove za prebacivanje nečijeg dominantnog stanja moždanih talasa u nešto prikladnije ili relevantnije za zadatak koji je u toku. Djeluje puštanjem različitih frekvencijskih tonova u svakom uhu. Mozak će čuti razliku između ovih tonova, umjesto da čuje svaki odvojeno.

5. Oprosti sebi što gubiš fokus

Ovo su stresna vremena. Većina ljudi je zaglavljena kod kuće više nego što bismo željeli i možda radimo na daljinu, ponekad s djecom školskog uzrasta. Dakle, ne možeš očekivati ​​da ćeš zadržati isti nivo fokusa i produktivnosti kao u normalnijoj eri – to je nerealno i nepravedno. Shvati da je normalno osjećati se umorno i poželjeti da stvari sada budu drugačije. Koliko god bili produktivni ili neproduktivni u bilo kojem trenutku, ako se naljutiš ili uznemiriš zbog toga, stvari će se samo pogoršati. Stoga, prihvati činjenicu da nećeš uvijek ispuniti svoja očekivanja.

Facebook Comments