Tuzla bogatija za Savremeno-umjetničku školu

- Kategorija: Pozitiva, Tuzla
tuzla

Ministarstvo obrazovanja i nauke TK dalo je saglasnost Udruženju “Pozorište mladih Tuzla” i “Mladi Tuzle” za osnivanje srednje škole koja nema status javne ustanove.

Nakon dugogodišnjeg iskustva primjene drame u odgoju i rezultata postigutih u radu sa djecom, mladima i odraslima, začela se ideja o pokretanju primjene drame u obrazovanju, po modelu kreativne dramske pedagogije.

Od 2018. godine realizovan je dvogodišnji,  sistematični i istraživački rad Pozorišta mladih Tuzle i Udruženja „Mladi Tuzle“ o opravdanosti  osnivanja jednog inovativnog modela škole, pri čemu su anketirani roditelji i učenici, obavljene pravno-ekonomske i pedagoško-umjetničke konsultacije sa relevantnim institucijama obrazovanja Tuzlanskog kantona, te drugim ustanovama, udruženjima, fondacijama i pojedincima iz oblasti obrazovanja, odgoja, kulture i umjetnosti u regiji. Rezultati rada prikazani su kroz elaborat o društveno-ekonomskoj opravdanosti osnivanja „Savremeno-umjetničke škole“ u Tuzli, na osnovu kojeg je Ministarstvo obrazovanje i nauke Tuzlanskog kantona izdalo Saglasnost za osnivanje privatne ustanove Mješovite srednje „Savremeno-umjetničke škole“ Tuzla.  Podršku inicijativi osnivanja dale su različite ustanove obrazovanja, odgoja i umjetnosti u regiji.

Škola se osniva u  skladu sa Zakonom o srednjem obrazovanju i odgoju Tuzlanskog kantona, u namjeri da se u Bosni i Hercegovini ponudi jedan inovativan pristup obrazovanju djece i mladih, razvijajući kod učenika kompetencije za XXI stoljeće.

Upis učenika prve generacije planiran je školske 2021/2022. godini za smjerove „Izvedbeni animator dramske umjetnosti i edukacije“ i „Omladinski lider“. Zanimanja su usklađena sa Standardnom klasifikacijom zanimanja Federacije BiH.

Facebook Comments