Vijesti

Danas se obilježava Međunarodni dan Rizika od katastrofa

Povodom 13. oktobra, Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa podsjećamo na neadekvatnu spremnost školskog sistema za upravljanje kriznim situacijama i apeliramo na sve nadležne državne, entitetske, kantonalne i opštinske ustanove, NVO i druge da se uključe u aktivnosti poboljšanja sigurnosti u školama.

Izazov sa kojim se društvo suočilo tokom krize izazvane korona virusom najočitiji je u školskom sistemu. Pored poteškoća koje je djeci i roditeljima donijela kombinovana nastava, uprave škola su se suočile sa nedostatkom adekvatnih alata i protokola za postupanje i izvođenje nastave tokom pandemije.

Specifičnosti obrazovnog sistema i nedovoljna pripremljenost na krizne situacije doveli su do neujednačenih uslova u kojima su u septembru djeca počela pohađati nastavu.

„U saradnji sa lokalnim zajednicama, World Vision BiH godinama radi na procjeni rizika i planiranju adekvatnog odgovora na prirodne i druge nesreće, u što spadaju i epidemije.

Tokom septembra smo svjedočili brojnim apelima uprava škola za kreiranje jedinstvenih protokola za pohađanje nastave, ali i hitnim zahtjevima za nabavkom dezinfekcijskih sredstava za škole“, izjavio je Sveto Đurđević, stručni savjetnik za ekonomsko osnaživanje i razvoj pri organizaciji World Vision BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button