BiHZanimljivosti i zabava

Pogledajte kako izgleda prvo pametno autobusko stajalište u BiH (FOTO)













U Zenici je ovih dana postavljeno prvo pametno autobusko stajalište u Ulici Sarajevska, čiji je primarni zadatak funkcionalnost, očuvanje životne sredine i digitalizacija.

Pametno autobusko stajalište pruža mogućnost uvida u važne informacije, poput onih o redu vožnje, a ukoliko vam se baterija na pametnim uređajima ispraznila, predah možete uzeti na postavljenoj klupi unutar stajališta uz mogoćnost punjenja baterije na bežičnim punjačima. Ovo stajalište opremljeno je sa solarnim panelima, USB i bežičnim punjačima, nadzornom kamerom, senzorima temperature i pritiska, zvučnicima i LED displejom za prikaz važnih informacija i redova vožnje, te pruža uslugu besplatnog wi-fi interneta.

Možda će Vas zanimati i:

“ Idejni projekat je potekao iz Gradske uprave sa kolegama iz JP za planiranje i prostorno uređenje Grada Zenica. Pored osnovne uloge samog stajališta, bitno je naglasiti ulogu pametnog i tehnologiju, koja je ugrađena. Na krovu su postavljeni solarni paneli, koji napajaju led dispej, rasvjetu, internet, osam usb utera te dvije kamere, koje su aktivirane 24 h”, ističe Haris Alić, stručni saradnik za energetsku efikasnost i urbani mobilijar Grada Zenica.

U ovoj gradskoj službi vjeruju da će se uvođenjem pametnih, samoodrživih stanica poboljšati ekološki standardi i uštedjeti energija. Osim toga, najveća funkcionalnost stanice je digitalni prikaz, koji omogućava putnicima pristup informacijama u stvarnom vremenu o tome kada dolazi autobus, koliko dugo će čekati i koje će rute biti najpogodnije za njihova putovanja.

Prema ruječima Alića, Grad Zenica će svake godine planirati izgradnju minimalno jednog ovakvog pametnog stajališta.

Težimo ka energetskim i pametnim rješenjima i mislim da je ovo jedan od pilot projekata, koji će u budućnosti doprinijeti samom brendu grada Zenice”, optimističan je Alić.

Ukupna vrijednost projekta je 132.240 KM bez PDV-a, od čega Fond za zaštitu okoliša FBiH sufinansira projekat sredstvima u iznosu do 70.000 KM, a izvođač radova je tuzlanska firma “Elcom”.  (M. Hurem)



Izvor
zenicainfo.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button